Vložil lake, 7. Květen 2010 - 6:07

Pane Mirekk,

Nedoplatek za služby
zatím vám nevznikla žádná povinnost doplácet za služby. Povinnost doplatit vznikne teprve okamžikem, kdy obdržíte řádné písemné vyúčtování. U vyúčtování tepla k vytápění a pro teplou vodu platí vyhláška 372/2001 Sb., která přesně vyjmenovává údaje, které jsou povinnou součástí dokladu o rozúčtování a vyúčtování pro tyto položky.

Refundace za plastová okna
Pokud jde o náhradu za plastová okna, zde se o tom diskutovalo vícekrát. Přečtěte si hlavně příspěvek Vrácení přeplatku za plastová okna

Z příspěvku porozumíte, že vlastník jednotky má nárok na refundaci nákladů (domnívám se, že vůči ostatním spoluvlastníkům, nikoliv vůči SVJ). Tento nárok podléhá ovšem promlčení podle Občanského zákoníku. Určitě není pravda, že by Váš nárok zanikl tím, že jste jednotku prodal. Naopak v určitých případech zhodnocení domu bez souhlasu ostatních spoluvlastníků můžete tento nárok účinně uplatnit teprve po prodeji jednotky.
Dále platí, že pokud nemáte s kupujícím výslovně sjednáno, že tento Váš nárok přešel na kupujícího, pak platí, že nepřešel. Pan Steve se tedy mýlí.

Shrnutí:
investicí do společných částí domu Vám vznikl nárok na refundaci nákladů. Ostatní vlastníci jednotek jej uznali a dohodli s Vámi víceletý splátkový kalendář. Podle tohoto splátkového kalendáře spláceli do roku 2007 včetně. Od r. 2008 platit přestali. Máte možnost obrátit se na soud a požadovat dlužné částky za r. 2008, 2009, 2010. Není vyloučeno, že splátka za 2008 je již promlčena. Pro věc je bezvýznamné, že jste mezitím prodal byt. Závazek ostatních spoluvlastníků vznikl za trvání spoluvlastnického vztahu a Váš nárok na proplacení trvá. Nárok uplatníte vůči současným spoluvlastníkům společných částí domu (domnívám se, že pasivní legitimace SVJ zde není dána, ale mohu se mýlit).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.