Vložil lake, 6. Květen 2010 - 17:10

Pro Nela a hul.ka:

podle popisu jde o pozemek, běžně označovaný jako "funkčně související s domem" či "pozemek navazující". Jeho koupě do vlastnictví SVJ je podle mne v souladu se zněním ZoVB, pokud jde o právo SVJ nabývat nemovitý majetek.

Nepíšete, zda užití finančních prostředků dlouhodobé zálohy na nákup pozemku bylo v SVJ řádně schváleno. Účetnímu však do toho nic není. Tomu dává příkazy předesda, písemné pokyny podepisuje předseda a jeden člen výboru. K zaúčtování tohoto případu a k zaevidování nemovitého majetku účetní potřebuje:
- kopii kupní smlouvy
- bankovní výpis s finanční transakcí
- kopii listiny z katastru osvědčující nabytí nemovitosti.
- ústní instrukci nebo písemný příkaz

Ještě k návrhu na podání trestního oznámení
Nejsem z těch, kdo se domnívají, že by hlavním oučelem podání TO bylo ztrestat zlosyny. Zde jde o to, aby si výbor "kryl záda". Za bezchybné účetnictví odpovídá výbor SVJ. Nastal případ, kdy zákonný postup nebyl dodržen, skutečný stav se odlišuje od účetně zachyceného, vznikly i povinnosti z hlediska přihlášení k dani z nemovitosti. V okamžiku, kdy se členové výboru SVJ dozvěděli o tom, že došlo ke zkreslení skutečného stavu a nebylo postupováno podle předpisů, je logickým krokem podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Nic to nestojí a jistota je jistota. Tímto krokem je prokazatelné, že členové výboru nikoho nekryjí a konají s péčí řádného hospodáře. Že to Policie ČR nakonec odloží, je vedlejší ...

Zhoršení vztahů v SVJ není nutno se obávat - účetnictví dělá externí firma.
Vyměnit účetní není v pravomoci výboru - účetnictví dělá externí firma.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.