Vložil Lukáš Machač (bez ověření), 2. Březen 2010 - 17:42
Takže jsem si udělal malý domácí úkol a výsledky jsou následující:
  1. dle právního předpisu 46/2002 FZ, bodu 6:
    • "Nájemné za společné prostory … je vždy příjmem vlastníků jednotek.
    • Tyto příjmy SVJ rozúčtuje podle objektivního kritéria (velikost spoluvlastnických podílů).
    • Pro vlastníka jednotky je tento příjem příjmem z pronájmu ve smyslu § 9 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.
    • Pokud shromáždění vlastníků přijme řešení, že tento příjem bude ponechán ve společenství např. jako finanční zdroj na opravy, pak na základě oznámení o výši příslušné částky příjmu vlastník jednotky zahrne tuto částku do svého daňového přiznání a ve společenství se celková částka přeúčtuje např. na účet dlouhodobé zálohy na opravy (podle schváleného statutu tohoto zdroje)."
    → Čímž se dostáváme do zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmu, resp. k tomu – komu vlastně tento příjem ovlivňuje daňový základ.
  2. Ve výše uvedeném zákoně jsem se asi půl hodiny snažil vyznat, ale nakonec jsem jako zdroje informací využil Pokyny k vyplnění přiznání k DPFO, a časopis EKONOM č. 7, resp. jeho přílohu s výstižným názvem „Jak na daně“. Pokud bude někdo lépe orientovaný v zákoně, může níže doplnit odkazy na příslušné paragrafy:
    • Daňové přiznání nemusí podat poplatník, který má příjmy ze závisle činnosti a funkčních požitků podle §6 zákona pouze od jednoho, nebo postupně více plátců daně. Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani. Poplatník dále nemá jiné zdanitelné příjmy vyšší než 6 tisíc korun za příslušný kalendářní rok.
      → Tím jsou v podstatě vyřešení všichni zaměstnanci, kteří nemají žádný další vlastní příjem, který by v součtu s podílem na zisku z pronájmu převyšoval oněch 6000,– Kč.
    • Daňové přiznání nemusí podat poplatník, jehož roční příjmy zdanitelné daní z příjmu fyzických osob nepřesáhly ve zdaňovacím období roku 2009 částku 15000 Kč.
      → Tím jsou v podstatě vyřešení všichni nezaměstnaní, důchodci, studenti, rodiče na rodičovské dovolené (a další sociální skupiny kterým živobytí obstarává stát), kteří nemají žádný další vlastní příjem, který by v součtu s podílem na zisku z pronájmu převyšoval 15000,– Kč.
    • Osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), má povinnost podat přiznání k DPFO, a tento příjem uvést jako příjem z pronájmu dle §9 zákona (Příloha 2 přiznání k DPFO).
To by bylo asi tak vše. Pokud jsem něco opominul, nebo dokonce špatně pochopil, poprosil bych o rozšíření případně uvedení informace na pravou míru níže v diskuzi.
 L.M.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.