Vložil lake, 13. Únor 2010 - 8:24

Krupp napsal: "Řekl bych, že nájemník i vlastník musí dodržovat nájemní smlouvu. Žádná další práva nájemník nemá."

To samozřejmě není pravda. Práva a povinnosti nájemce jsou uvedena nejen ve smlouvě, ale například v Občanském zákoníku. Dále jde o to, že s nájmem jsou spojena další plnění, což nájemce platí formou záloh za služby spojené s užíváním bytu. Má právo nejen na jejich vyúčtování, ale i právo na to, aby mu pronajímatel doložil podklady pro rozúčtování a vyúčtování. Ustáleně se judikuje, že vyúčtování služeb musí mít písemnou formu a nájemce s ním musí být seznámen.

Za služby poskytované pronajímatelem jako plnění spojená s užíváním bytu se považuje vytápění, osvětlení a úklid společných prostor v domě, dodávka pitné vody, dodávka teplé vody, odvádění odpadních vod kanalizacemi, užívání výtahu, kontrola a čistění komínů, odvoz splašků a čistění žump, vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou a případně další služby, sjednané v nájemní smlouvě.
(...)
Na základě písemné žádosti nájemce je pronajímatel povinen doložit cenu jednotlivých služeb, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh a provedení vyúčtování (...).

[oddíl A položka 2 cenového výměru Ministerstva financí č. 01/2010]

Celostátně platným předpisem je je i vyhláška 372/2001 Sb., podle níž se vyúčtuje teplo pro topení a poskytování teplé vody centrálně. I zde platí, že vyúčtování musí mít písemnou formu. Konečný spotřebitel (nájemce) s ním musí být seznámen (§ 7 odst. 1 vyhlášky) a rovněž má právo být seznámen s podklady (§ 7 odst. 3 vyhlášky).
------------------------------------------------
To znamená, že právem nájemce je i nahlížení do dodavatelských faktur, nebo do rozúčtování které obdržel vlastník bytu, protože jinak pronajímatel nemůže prokázat oprávněnost rozúčtovaných částek. Uvedená práva nájemce nelze omezit nájemní smlouvou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.