Vložil tzp (bez ověření), 20. Leden 2010 - 18:49

Zdravím a sděluji svůj názor.

Pokud je odsouhlasení (usnesení,hla­sování, dohoda apod.) vlastníků v rozporu s platnou legislativou, v tomto případě s platnou vyhláškou č. 372/2001 Sb., bude asi neplatné. Hlasováním vlastníků nemůže být schválen protizákonný úkon. Vyhláška, vydaná k provedení zákona a uveřejněná ve Sbírce zákonů, se stává součástí právních norem. Vyhláška č. 372/2001 Sb. je tedy závazná pro všechny naprosto stejně, jako samotný zákon č. 458/2000 Sb., k jehož provedení byla vydána (jeho §98a, odst.3).

Dále – společenství vlastníků je právnickou osobou. Veškeré zákony, vyhlášky a nařízení vlády jsou povinny dodržovat všechny právnické i fyzické osoby.

Vyúčtovatel tepla a teplé vody je povinen postupovat při rozúčtování tepla přesně podle uvedené vyhlášky a nesmí se od ní odchýlit, tzn. poměr základní a spotřební složky musí být 50:50 nebo 40:60. Složka nákladů, která vyjadřuje náklady na tepelnou energii, která může být dodána do prostoru místností bytu či nebytového prostoru prostupem stěnami a přestupem z vnitřních rozvodů tepla a která rovněž vyjadřuje část podílu nákladů na vytápění (temperování) společných částí domu se ve vyhlášce nazývá základní a činí 40 – 50% z celkových nákladů. Na rozdíl od zbývajícího podílu 50 – 60%, který se nazývá spotřební složkou nákladů, a který vyjadřuje tu část nákladů na tepelnou energii pro vytápění, která se do daného prostoru místností šíří z otopných těles v něm umístěných. Volba podílu základní a spotřební složky není věcí hlasování resp. dohody zúčastněných, ale měla by vycházet z technického řešení otopného systému a způsobu indikace. Pro poměrové indikátory vytápění se doporučuje, že by tento podíl měl být 50:50.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.