Vložil lake, 6. Červenec 2010 - 13:35

Otevírá se zde již ukončená diskuse z ledna 2010, nicméně když už se tak stalo, mám několik poznámek:

Co je "společné odběrné plynové zařízení" definuje zákon č. 458/2000 Sb. (energetický zákon).

Podle § 2 odst. 1 písm. (b) tohoto zákona "společným odběrným plynovým zařízením odběrné plynové zařízení v nemovitosti vlastníka, jehož prostřednictvím je plyn dodáván konečným zákazníkům v této nemovitosti."

Podle § 62 odst. 4 "vlastník dotčené nemovitosti, do které je oprávněným zákazníkům v této nemovitosti dodáván plyn na základě smlouvy, je povinen
a) tuto dodávku oprávněným zákazníkům umožnit,
b) udržovat společné odběrné plynové zařízení sloužící pro tuto dodávku ve stavu, který odpovídá právním předpisům, technickým normám a technickým pravidlům a umožňuje bezpečnou a spolehlivou dodávku plynu tak, aby se nestalo příčinou ohrožení života, zdraví či majetku osob a v případě zjištění závady tuto neprodleně odstranit; (...)"
.

Co je „společné odběrné plynové zařízení“ jednoznačně určuje Prohlášení vlastníka a kupní smlouvy k jednotkám. Často se společné části v Prohlášení definují jako část "až po bytové uzavírací kohouty včetně těchto kohoutů". Cokoliv je za uzavíracím ventilem/kohoutem směrem do bytu, nepatří již mezi společné části domu a není tedy součástí společného odběrného plynového zařízení.

Není tedy správný názor, že příslušná část „společného odběrného plynového zařízení“ musí být písemně předána do osobního užívání vlastníka jednotky. Není totiž co předávat. Společné části jsou zásadně v péči vlastníka domu, který za ně plně odpovídá. Za části plynového rozvodu v majetku vlastníka jednotky odpovídá výhradně tento vlastník jednotky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.