Vložil D.A. (bez ověření), 23. Září 2009 - 8:01

Vážená paní Aleno, je zřejmé, že v dané oblasti nejste příliš informována, jinak by Váš příspěvek nemohl být tohoto znění. Nejsem nijak proti přírodě, ovšem každá věc má své místo. Chcete krmit venku kočky? Odstěhujte se na venkov. Nebo si chudinku vyhozenou kočičku vezměte domů! To se Vám ale nechce, že? Ono je lepší, když kálí do písku před domem, kde si pak hrají sousedovic děti. A že mohou onemocnět? Co je Vám do toho, že? Hlavně, že chudinka kočička nestrádá. Tak takhle tedy NE! Pro Vaši informaci jediná plodná kočka zplodí průměrně 5 koťat cca 2 – 3krát do roka a tak se jejich populace rychle rozrůstá. Zdravotní rizika, která kočky přinášejí nelze bagatelizovat, jsou totiž velkým nebezpečím pro každého člověka. Kočky, toulavé či domácí, mohou přenášet infekční nemoci jako je prašivina, svrab (scabies), vzteklina, toxokaróza, toxoplasmóza a další. Nejčastější je prašivina, která způsobuje při nakažení člověka nesvědivé kruhovité poškození kůže u dospělých a u dětí navíc ztrátu vlasů. Toulavé kočky jsou rizikem i pro kočky domácí, na které mohou přenášet nemoci jako je influenza, gastroenteritis, prašivina a další. Přenos může proběhnout buď přímým stykem nebo dotykem rukou případně oděvem člověka. Nejvíce ohrožené jsou děti hrající si na znečištěném písku a trávě. Máte někde ve svém okolí malé děti, paní Aleno?

Váš názor ohledně výskytu krys mi přijde, nezlobte se, velmi naivní. V kanalizaci ať si krysy pořádají taneční čaje, do té doby než jsou deratizátorem poslány na věčnost, ovšem pobíhat kolem domu uprostřed sídliště prostě nebudou. Jejich množení v těchto lokalitách má na svědomí právě krmení toulavých koček. S tím jsou spojena pro člověka další rizika. Jaké přenášejí krysy nemoci zde již uvádět nebudu, to je mimo rámec tohoto tématu. Věřím, že jste se nyní dozvěděla něco víc. Pokud Vás zajímá co způsobují uvedené nemoci, použijte wikipedii, tam se vše dočtete. Chcete-li pomoci situaci řešit k lepšímu, vezměte si jednu kočku domů, o ni se starejte a s krmením na veřejnosti přestaňte.

Abych nezapomněl, co jsem se zatím dočetl, v rovině trestně-právní, je krmení koček ve většině měst přestupkem, který je nazýván znečišťování veřejného prostranství a jsou za něj zejména při recidivě udělovány pokuty až v řádech desítek tisíc. Tuto informaci jsem se ovšem dočetl a nemám ji podloženou příslušnými zákony/naříze­ními/vyhláška­mi, což je meritem mého dotazu.

Díky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.