Vložil lake, 21. Září 2009 - 5:32

Pokud nemáte měření (elektronické indikátory na radiátorech), bude se rozpočítávat podle podlahových ploch bytů (vyhláška 372/2001 Sb., §4/5 a §4/2).

Uvedu zjednodušený postup výpočtu. Ten použijete, pokud všechny tři byty mají srovnatelný počet místností, velikost, uspořádání a podíl nevytápěných prostor. Zkrátka - nejsou-li mezi byty nějaké větší rozdíly. Je to postup podle přílohy 1 k vyhlášce, písmeno A, odstavec 2c.

  • Sepíšete seznam místností všech tří bytů.
  • Změříte jejich podlahové plochy v m2, nebo to zjistíte z kupní smlouvy či z Prohlášení vlastníka.
  • Náklady na topení se rozdělí v poměru podlahových ploch bytů.

Pokud mezi byty jsou větší rozdíly, postupovalo by se složitějším výpočtem podle započitatelných podlahových ploch. Bude-li třeba, napíšu k tomu víc.

Ještě poznámka k bytu, který není obývaný: Výpočet k tomu nepřihlíží. Byt by měl být vytápěn alespoň na teplotu, která zajistí, že stěny nebudou poškozovány promrzáním a vlhkostí. Můžete (mimo rámec platné vyhlášky) dohodnout s vlastníkem třetího bytu nějakou sníženou částku, ale nedoporučoval bych jít pod 60%. Jsou-li na radiátorech termostatické ventily, doporučuje se v neobývaném bytě nastavení na 16°C.

*** Ještě prosím doplňte tuto informaci:
Zdalipak společný kotel vytápí kromě tří bytů i další společné místnosti v domě? Šlo by např. o sklepy, sušárnu, prádelnu, chodby, schodiště, halu - zkrátka místnosti, ve kterých je radiátor a jsou užívány společně všemi (tedy i obyvateli těch dvou bytů, které mají oddělené topení).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.