Vložil lake, 9. Září 2009 - 13:37

Pokud společenství volilo tytéž osoby opakovaně, většinou se členové výboru nenamáhali se zápisem to do rejstříku (šlo by o ukončení a zároveň začátek dalšího funkčního období).

Členové SVJ, kteří nemohou z neprůstřelných statutárních orgánů vydolovat informaci o jejich funkčním období, se mohou pokusit přímo u rejstříkového soudu o výmaz zapsaných členů výboru nebo pověřeného vlastníka. Navrhovatelem může být buď samo společenství, jehož se návrh týká, nebo to mohou být i jiné fyzické či právnické osoby. Lze argumentovat uplynutím funkčního období výboru (je uvedeno ve stanovách, které má rejstříkový soud v archivu jako veřejnou listinu a může si tedy tuto skutečnost ověřit).

Rejstříkový soud by měl vyzvat statutární orgány SVJ, aby doložili/y doklady o proběhlé nové volbě nebo dali zápis v rejstříku do souladu se skutečností. Jakmile odevzdají na RS příslušné listiny, lze do nich nahlížet. Nejsou-li schopni je dodat, RS (předpokládám) provede výmaz.

Do rejstříku se zapisují výhradně zvolení členové výboru nebo pověřený vlastník. Nezapisují se osoby, vykonávající funkci statutárních orgánů ze zákona (není pro to rubrika).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.