Vložil lake, 6. Září 2009 - 16:49

Klára napsala: ... Vlastník s nadpoloviční většinou se prohlašuje za pověřeného vlastníka (ze zákona), i když my s tím nesouhlasíme.

Kláro,

pověřený vlastník (dále jen PV) nemůže vzniknout tak, že se za něj jeden z vlastníků prohlásí. Rovněž nemá pravdu, pokud tvrdí, že je PV "ze zákona". Zákon totiž žádnou úpravu o automaticky vzniklé funkci PV nezná. Máte tedy pravdu, když s jeho slovy nesouhlasíte.

Soused s nadpolovičním podílem se mohl stát PV velmi lehce: jestliže řádným způsobem svolal každé dva roky shromáždění a na něm pak vahou svého podílu zvolil sám sebe do funkce PV (§9/7b, §9/12). Existuje k tomu pozvánka, zápis ze shromáždění, případně byl u volby notář, pokud to vaše stanovy vyžadují. Jestliže věc proběhla takto, nestal se PV "ze zákona" ale "podle zákona".

Postup "ze zákona" je odlišný, viz §9/9:
(9) Pokud se nesejde shromáždění k volbě orgánů společenství nebo nejsou-li tyto orgány zvoleny, plní funkci orgánů společenství vlastník, jehož spoluvlastnický podíl na společných částech domu činí nejméně jednu polovinu (...).

Rozdíl mezi těmito dvěma postupy spatřuji v tom, že PV je statutárním orgánem SVJ, jedná za společenství a podepisuje dokumenty a smlouvy sám, kdežto vlastník podle §9/9 není statutárním orgánem (viz §9/13). Plní sice funkci orgánů společenství, ale k platnosti písemného právního úkonu je zapotřebí podpisů všech vlastníků (=můj názor, možná to někdo vidí jinak!).

Vaše nižší podíly (celkem 46% dohromady) vám umožňují požádat o svolání shromáždění, nebo je můžete (při nečinnosti PV nebo nadpolovičního vlastníka) sami svolat. Ovšem bude-li přítomen, vždy budete přehlasováni, s výjimkou případů uvedených v §11(4). To už se zde uvedlo.

V důležitých záležitostech se přehlasovaný vlastník může obrátit na soud (§11/3). To by byla pro vás zřejmě poslední možnost.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.