Vložil lake, 2. Červenec 2009 - 0:47

Mohl byste zkontrolovat, zda v prohlášení vlastníka jsou balkony skutečně zapsány jako společné části domu. Pokud ano, přispívat musíte.
Pak si můžete spočítat, zda vyměřený příspěvek odpovídá vašemu spoluvlastnickému podílu na společných částech domu.
Do budoucna:
Jestliže (společné) balkony jsou ve výhradním užívání jen některých vlastníků a jsou přístupné pouze z jejich bytů, vzniká těmto vlastníkům (nemajetkový) prospěch, protože výhradně pro sebe využívají společné části domu. Měli by tedy za užívání balkonů platit měsíční částku, obdobně jako je tomu při pronájmu garáže nebo obchodních prostor v domě. Částku je třeba skládat na účet společenství vlastníků, které ji rozdělí mezi vlastníky v poměru jejich podílů.
Namísto těchto plateb (ze kterých by vlastníci byli povinni odvádět daň z příjmu) se můžete v rámci společenství dohodnout, že uživatelé společných balkonů budou odvádět vyšší měsíční příspěvek na údržbu a opravy. (Museli by s touto dohodou souhlasit všichni, pak se daň neplatí).
Pokud k výše popsané dohodě nedojde a částka za "cizí" balkony Vás opravdu trápí, máte (podle mého názoru) dvě možnosti:
a) obrátit se na výbor společenství s výzvou, aby s uživateli společných balkonů uzavřel neprodleně smlouvy o jejich pronájmu.
b) teoreticky byste se mohl obrátit na soud. Můžete se domáhat toho, aby uživatelé balkonů platili do budoucna nájem z jimi užívaných balkonů, opravených i s Vaším přispěním. Můžete argumentovat tím, že skutečně dochází k dlouhodobému bezplatnému výhradnímu využívání společných částí domu jen některými vlastníky; tím jim vzniká neoprávněný nemajetkový prospěch. Ten se jistě dá vhodně vyjádřit v českých korunách měsíčně.
Závěr: Ve většině SVJ je situace taková, že balkony a lodžie jsou společné pokud jde o náklady na opravy, ale "soukromé" z hlediska jejich užívání. To je přece jasný rozpor, který je možno vyřešit v souladu s právem, tedy pronájmem balkonů těm, kteří je používají. Takový postup se mi zdá být v souladu s literou i duchem zákona. Proč se tedy - u všech všudy - ještě nepoužívá?
lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.