Vložil Matějka Jaroslav, 6. Květen 2009 - 9:34

Vážená/ý Ano,

ani žádný právník nezná vše. Je nutné ale, aby každý uměl najít to, co se ho týká či co potřebuje.

(Pouze soud, až se bude řešit problém, bude záležitost posuzovat/přihlížet z pohledu všech předpisů.)

Proto by i statutární zástupci (členové výboru) měli čas od času se zúčastnit některých odborných seminářů k určité technické či ekonomické problematice, kde se dozví „základní informace“ a kde se najdou podrobnější údaje (investice do účastnického poplatku se vrátí). Samozřejmě je možné využít odborníky z řad členů společenství – to je práce s lidmi a není jednoduchá, pokud daný „odborník z vlastních řad nemá zájem“.

Stále platí pravidlo, chci-li něco řídit, spravovat a kontrolovat, musím o tom něco vědět. (V případě správy bytových domů již nejde o politické deklarace, ale o praktickou činnost, za kterou hovoří technický stav daného domu. Samozřejmě zamítavé rozhodnutí většiny na shromáždění může mít negativní vliv, ale jak argumentoval „odborně“ výbor?) Chodit na rozumy/rady k někomu a neříct mu celou faktickou pravdu v dané věci, je podaná rada/rozum většinou částečná nebo zmatečná; a dnes se za odborné rady platí (žádné kuře nehrabe zadarmo).

Dnes s internetem to snad není tak složité, získat informace.

Ve věci technických záležitostí se řada okruhů pro správu domu dá nalést na www.tzb-info.cz. Jsou zde odkazy na právní a technické normy problematiky i bytových domů.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.