Vložil N. Klainová (bez ověření), 12. Květen 2009 - 16:38

Paní Zdeno, Vy, nebo někdo z výboru by opravdu měl vědět, jestli Vám firma předává správné účetnictví. Přece ji platíte z peněz členů SVJ.

Hospodaříte s cizími prostředky, tak byste měli hospodařit alespoň tak dobře, jako se svými soukromými. Copak si neprověřujete zboží nebo výsledky služeb, které si kupujete pro vlastní potřebu a nevracíte zmetky, případně nepožadujete opravy? A co děláte, když si kupujete auto nebo něco jiného, čemu moc nerozumíte?

Znovu opakuji (opravdu jsem dost trpělivá), že by si měl každý statutární orgán provést tu nejjednodušší kontrolu sám, i když o účetnictví nemá, jak píšete, ánung.

Najít si ve vyhlášce č. 504/2002 Sb. přílohy č. 1 a 2 (rozvaha a výkaz zisku a ztráty) a zkontrolovat si číselné označení a názvy položek v přijaté účetní závěrce snad není takový problém.

Pokud zjistíte, že účetní firma nerespektuje povinnost dodržovat uspořádání, označování a obsah položek účetní závěrky, máte jistotu, že volba účetní firmy byla špatná. Můžete žádat nápravu nebo přejít jinam.

Pokud firma respektuje předpisy pro sestavování účetní závěrky, požadujte po účetní, ať Vám ke každému zůstatku připíše, co znamená. Pokud to nebude vědět, opět máte jistotu, že jde o účetního diletanta.

Taky jsme měnili správce kvůli účetnictví (nás správce vyhodil, protože měl problém přijmout kritiku za časté, hrubé a opakované chyby v účetnictví). Teď máme nového správce. Paní účetní problematice rozumí a je radost s ní spolupracovat. Účetnictví máme tak podrobné a přehledné, jak jsme si přáli, každý zůstatek je vysvětlitelný stejně jako každý pohyb na účtu.

Kvalitní účetní je opravdu k nezaplacení. Kdysi se tady objevovaly debaty, jestli není platba za vedení účetnictví např. 150 Kč (částku si už nepamatuji) za měsíc přemrštěně vysoká.

Jde-li o kvalitní účetnictví, které opravdu chrání majetky vlastníků jednotek řádově ve statisících až milionech Kč, srovnejte si tuto cenu s měsíčními poplatky bance za vedení účtu a za položky, i když je na účtu pár koru. Myslím, že už nemám co dodat.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.