Vložil Pavel, 3. Březen 2009 - 17:37

Paní Hano,

1)opravdu se domnívám, že je lepší jedno téma diskutovat v jednom vláknu. Musel jsem se vracet a hledat, zda v nějakých vláknech uvádíte, že jste SVJ s právní subjektivitou.

2)pokud jste SVJ bez právní subjektivity a dosud SVJ s právní subjektivitou nevzniklo podle § 9/4 ZoVB, tak by se SVJ účtovalo jako nějaké středisko v rámci SBD a účetní závěrka by se nemusela dělat. Když není právní subjektivita, tak se na SVJ skutečně nepohlíží jako na právnickou osobu. U tak velkého SBD bych předpokládal, že pozná, kdy právně vzniká SVJ. To, že máte stanovy, spíše svědčí tomu, že jste SVJ s právní subjektivitou. Potom bych ze strany SBD považoval za nesolidní, že nenavrhlo výboru uzavření smlouvy na vedení účetnictví za celé SVJ. Výrok, že ani potom nemáte očekávat rozvahu a výsledovku je ale ze strany SBD projev neodbornosti.

3)pokud jste SVJ s právní subjektivitou, jste zapsáni v rejstříku, máte IČ, tak tady nastupuje odpovědnost zvoleného výboru, aby zajistil vedení účetnictví. To neznamená, že výbor bude účtovat, ale že ve smlouvě se správcem či externí účetní dohodne vedení účetnictví. Pokud tak výbor neučiní a Vy ho navíc na tuto skutečnost upozorníte, tak jsou členové výboru plně odpovědni za nevedení účetnictví, soukromoprávně i trestněprávně.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.