Vložil lake, 30. Listopad 2012 - 17:56

Pane JSE, proč se ptáte? Samozřejmě že pro členy výboru platí § 420 odst. 2, který je lex specialis vůči § 420 odst. 1. Jinak řečeno: jestliže člen výboru poruší právní povinnost v souvislosti s výkonem své funkce, odpovídá podle ObčZ za vzniklou škodu pouze SVJ – právnická osoba. Nikoliv tento člen.

Ustanovení § 420 odst. 1 se vztahuje pouze na SVJ, nikoliv na člena statutárního orgánu SVJ. Jiná tvrzení zde dříve uveřejněná nemají právní podklad a jsou nesprávná. Odpovědnost členů podle pracovněprávních předpisů se neuplatní – funkce ve výboru není pracovněprávním vztahem.

Proto zde opakovaně upozorňuji, že člen výboru prakticky žádnou soukromoprávní odpovědnost za škodu při výkonu funkce nemá. Výjimkou by byl případ, kdy členové výboru uzavřeli se SVJ písemnou soukromoprávní smlouvu o výkonu funkce obsahující rozsah jejich smluvní odpovědnosti.

Všelijaké pojistky členů výboru proti škodám způsobeným při výkonu funkce jsou vyzhazováním peněz. Je třeba pojistit SVJ – právnickou osobu. Nikoliv členy výboru, neboť ti za škodu neodpovídají. Nikdo na nich nic nevysoudí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.