Vložil Petr, 8. Leden 2009 - 12:32

Já bych hledal na tomto diskusním fóru nebo na i-netu, jenže ono je jednodušší zadat dotaz. Domníval jsme se, že a)zálohy služby řeší také zákon, ale asi tam je nakonec jen odkaz na stanovy, a zákon sám řeší b)zálohy na správu (fond oprav) a je jedno jak tomu říkáme, hlavně aby v tom byl pořádek. Co máte pod službami si ověřte ve vyúčtování ale nejlépe v Evidenčním listě. Měla byste vědět z čeho se záloha skládá (úklid, odpadky, osvětlení domu, komín, anténa). Můžete měsíčně SIPO (pokud ho máte) platit třeba poplatek za psa, ale ten by šel stejně jako poplatek za TV a ČRO, plyn a elektřina v bytě na jiný účet než služby v domě. Úklid chodníku se údajně platí ze záloh fondu oprav (nebo jen někde ?), zatímco úklid domu ze záloh služeb.

Zákon o bytech hovoří toto: "§ 9 (10) Pokud shromáždění neschválí stanovy, řídí se právní poměry společenství vzorovými stanovami nařízením vlády.

  1. Stanovy společenství musí obsahovat
  1. způsob úhrady nákladů spojených se správou domu,

§ 9a (2) Společenství je oprávněno rozhodovat o rozúčtování cen služeb, není-li stanoveno zvláštním právním předpisem nebo rozhodnutím cenového orgánu.

§ 11 (4) K přijetí usnesení o … rozúčtování cen služeb podle § 9a odst. 2 je zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů.

Práva a povinnosti vlastníků jednotek § 13 (1) Vlastník jednotky se podílí na správě domu v rozsahu, který odpovídá jeho spoluvlastnickému podílu na společných částech domu, není-li mezi vlastníky jednotek dohodnuto jinak.

§ 15 (1) Vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku. Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou náklady poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu (§ 8 odst. 2). (2) K účelu uvedenému v odstavci 1 skládají vlastníci předem určené finanční prostředky jako zálohu. Výši částky a den její splatnosti sděluje vlastníkům výbor. Není-li výbor zvolen, rozhoduje se o výši částek podle odstavce 1 nadpoloviční většinou všech vlastníků jednotek v domě."

Howgh

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.