Vložil Matějka Jaroslav, 28. Listopad 2008 - 9:41

Vážený pane Davide Prchale,

neznám vaše stanovy či Prohlášení vlastníka, domnívám se, že je vše v pořádku. V souladu se ZoVB § 9 odst.1., je: „Společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“) je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu (dále jen „správa domu“), popřípadě vykonávat činnosti v rozsahu tohoto zákona a činnosti související s provozováním společných částí domu, které slouží i jiným fyzickým nebo právnickým osobám. …“ V souladu s §9 odst. 11. je: „Výbor je výkonným orgánem společenství; musí mít alespoň 3 členy. Výbor nebo pověřený vlastník rozhodují o věcech spojených se správou domu, pokud si rozhodnutí v těchto věcech nevyhradí shromáždění. …“ Dále prosím prostudujete § 15 ZoVB.

Z výše uvedeného vyplývá, že o zvyšování či snižování krátkodobé zálohy na služby spojené s užíváním jednotek a společných částí domu rozhoduje výbor společenství, respektive pověřený vlastník. Výbor koná v zájmu všech vlastníků z několika důvodů:

  1. Aby společenství vlastníků mělo dostatek finančních prostředků k úhradám záloh na služby jednotlivým dodavatelům a k úhradě zúčtovacích faktur, tedy aby se společenství nedostalo do platební neschopnosti, jelikož případné smluvní pokuty či penále či úroky z prodlení by hradili všichni vlastníci, nebo aby nedošlo k přerušení dodávek energií.
  2. Aby hospodaření společenství bylo vyrovnané.
  3. Aby při vyúčtování krátkodobé zálohy na služby spojené s užíváním jednotek a společných částí domu nevznikaly jednotlivým vlastníkům velké nedoplatky.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.