Vložil Justitianus, 24. Duben 2024 - 8:27

Vlastnik2020,

takže teprve po dvanácti příspěvcích v této diskusi se od Vás konečně dozvídáme, že nejde pouze o „vstup na pozemek“, ani o „přístup do společných prostor“, jak jste to nesprávně nazval. Jde o trvalý zábor pozemku. Jde o záměr souseda provést cizí stavbu, která by přečnívala nad váš pozemek.

Toto je ten hlavní problém. Otázka postavení lešení a úklidu zahrady je naprosto vedlejší. Sousední SVJ se z vás snaží vylákat souhlas se zřízením stavby nad vaším pozemkem. Takový souhlas ovšem vaše SVJ dát ani nemůže, jestliže není vlastníkem pozemku. Vy zřejmě netušíte kdo je vlastníkem, protože jste ten pozemek dvakrát označil jako „společný prostor“ ale jednou jako „pozemek SVJ“. Protiřečíte si.

Ať už jde o pozemek ve spoluvlastnictví vlastníků jednotek, nebo o pozemek ve vlastnictví právnické osoby SVJ, shodně platí toto: Zřizovat části stavby (např. zateplení zdi, balkony apod.) zasahující do prostoru nad sousedním pozemkem bez právního důvodu – tedy bez souhlasu a vypořádání vlastnických vztahů se sousedem – není přípustné.

Takže řešte v první řadě prodej pruhu pozemku pod budoucím zateplením. Máte tedy na sousední SVJ mocnou páku, která vám pomůže prosadit případné další vaše požadavky, spojené s § 1022 NOZ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.