Lži šířené sdružením ARTAV V

Vložil Justitianus, 16. Únor 2024 - 2:41 ::


Na stránce https://artav.cz/…rozuctovani/ lze nalézt jednu z mnoha nesprávných odpovědí, které rozšiřuje na svých webových stránkách sdružení ARTAV.

Text dotazu ze dne 12.02.2024:
Dobrý den, jako nově vzniklé SVJ v novostavbě musíme řešit spravedlivé rozúčtování energií a tepla. Instalovaný stav máme 120ks bytových stanic Meibes Bytová stanice LOGOaktiv s cirkulací TV osazené kalorimetrem a vodoměrem + 4ks topných těles ve společných chodbách osazené indikátory. Páteř topného média je od dodavatele tepla PTAS. Zeptal bych se jaké je z hlediska legislativy nejspravedlivější rozúčtování? Předem děkuji za informaci a jsem s pozdravem Jan Malínský
Odpověď údajného „odborníka“ z ARTAVu:
Vzhledem k tomu, že se jedná o objekt s domy, pak musíte při vyúčtování nákladů na vytápění a spotřeby teplé vody postupovat podle zákona 67/2013 a vyhlášky 269/2015. Tyto právní předpisy stanovují postup velmi jednoznačně


☀ Tvrzení „odborníka“ je nepravdivé. Je s podivem, že „odborník“ ARTAVu není seznámen s platnou legislativou. Vyhláška č. 269/2015 Sb. se nevztahuje na rozúčtování všech služeb, nýbrž pouze na rozúčtování nákladů na službu „vytápění“ a službu „společná příprava teplé vody pro dům“. Je to uvedeno přímo v nadpisu vyhlášky.

☀ V domě tazatele však není poskytována ani služba „vytápění“, ani služba „společná příprava teplé vody“. Je nepochybně poskytována služba „dodávka tepla“ a „dodávka studené vody“. Na tyto dvě služby se ovšem vyhláška vůbec nevztahuje.

➡️ Závěr: Na dům tazatele je nepoužitelná vyhláška č. 269/2015 Sb..

Není možné najít jednoznačnou odpověď na položenou otázku „jaké je z hlediska legislativy nejspravedlivější rozúčtování“. Legislativa vůbec neřeší takovýto systém přímého poskytování tepla do bytů.

Nabízí se rozúčtovat náklad na službu „dodávka tepla do bytu“ podle náměrů bytových kalorimetrů. Případně rozdělit náklad na složku základní (náklad na provoz čerpadel a krytí ztrát tepla při nepřetržité cirkulaci ve společném okruhu) a složku spotřební (bude rozúčtována podle náměrů bytových kalorimetrů).

Osazené indikátory ve společných prostorách jsou samozřejmě zbytečné a nepoužitelné.


Justitianus

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.