Vložil Justitianus, 17. Únor 2024 - 9:10

Děkujeme za citaci prohlášení.

Záležitost je jednoduše řešitelná mezi spoluvlastníky jednotky finančním vyrovnáním.
Spoluvlastníku vyloučenému z užívání společné věci samozřejmě náleží finanční kompenzace ve výši nájemného v místě obvyklého za obdobný předmět pronájmu. Stačí si jen o ty peníze říct. Vyřešeno.
Nechápu, proč vyloučení spoluvlastníci dosud tuto kompenzaci nepožadovali.

Záležitost je jednoduše řešitelná mezi spoluvlastníky jednotky úplatným či bezúplatným převodem podílů na jednotce.
Spoluvlastník který převede svůj podíl na jiného se tím zbaví povinnosti přispívat na úhradu příspěvků na správu za tuto jednotku. Vyřešeno.
Nechápu, proč vyloučení spoluvlastníci se dosud nepokusili své podíly na jednotce zcizit (prodat, darovat, směnit), když vlastnictví podílu je jim tolik na obtíž.

Návrh vyřešit to změnou obsahu prohlášení je příliš bláznivý a komplikovaný na to, aby byl reálný.
Diskutér .. (bez ověření) zde radí toto: zrušit jednotku „hromadná garáž“, deklarovat ji v prohlášení jako společnou část domu a zavést do prohlášení výlučné užívání této společné části vlastníky pouze některých jednotek. K tomu by musely být všem vlastníkům jednotek nově určeny jejich spoluvlastnické podíly.
Ovšem tazatel napsal už dvakrát, že někteří vlastníci jednotek odmítají změnu spoluvlastnických podílů na společných částech, takže jde o neprůchodné řešení.


Pro SVJ a jeho statutáry mám tuto radu:
Vlastníci bytů i nebytů mají povinnost hradit příspěvky na správu podle svých spoluvlastnických podílů na společných částech. Nechápu tedy co zde řešíte a proč. Řešte neplatiče.

  1. Jestliže všichni vlastníci jednotek řádně platí, pak SVJ nemá co řešit.
  2. Jestliže jeden vlastník jednotky je neplatičem, pak postup podle práva je naprosto jasný: vyzvat dlužníka k úhradě (předžalobní výzva), pak následuje žaloba na plnění.

☀ V případě kdy vlastník jednotky je plurální (jednotka má více spoluvlastníků), je nutné vyzvat k úhradě a žalovat všechny spoluvlastníky jednotky společně. SVJ si pak bude moci vybrat k exekuci kteréhokoli z podílových spoluvlastníků jednotky.

☀ Pokud předseda výboru či předseda SVJ je zároveň na straně žalující i žalované, pak je na místě ustanovit právnické osobě procesního opatrovníka. Toho jmenuje soud a zaplatí jej SVJ.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.