Vložil Petr, 18. Leden 2024 - 21:30

Nejdříve zopakuji, že „naše“ Prohlášení explicitně stanoví, kterých jednotek se „výlučné užívání týká“, a to tím že v popisu všech konkrétních bytů jednotlivě (v našem případě bytů s balkony) se „píše“ (nemám Prohlášení aktuálně u sebe) zhruba „k právu užívání bytu náleží výlučné vlastnictví balkonu který je přístupný výhradně z tohoto bytu“.

K téma „výkladce a Prohlášení“ odkazuji (coby poučený laik) tazatele pouze na obsáhlý článek

www.tzb-info.cz/…ytoveho-domu

/Autor: Ing. Petr Bohuslávek, redakce/

Aby to nebylo tak jednoduché, tak dle autora:

"Uvedené (myšleno NV 366/2013 Sb., § 4, § 5, § 6) však platí pouze pro domy, kde došlo k převodu 1. jednotky nejdříve v den počátku účinnosti NOZ (tedy 1. ledna 2014).

U domů, kde k převodu … došlo před touto účinností, platí zjednodušeně řečeno dříve účinný právní předpis, a tím je Zákon o vlastnictví bytů č. 72/1994.

Uvedené vyplývá z § 3063 NOZ. Tuto skutečnost mnozí členové orgánů společenství netuší a prohlašují lodžie starých paneláků za společnou část".

  • – – – – – – – – – – – – –

Otázka (dle mne) je pojem „výkladce“, který (pokud nejsem slepý jako …) není v NV 366 definován. Dle Legislativních pravidel vlády by tomu tak měl být, viz

Čl. 1 Předmět úpravy (1) Vláda jako vrcholný orgán moci výkonné řídí činnost ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy a odpovídá za úroveň jí schvalovaných návrhů zákonů, návrhů zákonných opatření Senátu a nařízení vlády.

a

Čl. 40

Terminologie v právním předpisu

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.