Vložil Otto (bez ověření), 10. Prosinec 2023 - 13:40

Neumím si představit tu byrokracii na straně drobných „zaměstnavatelů“, kteří „zaměstnávají“ pouze brigádníky na DPP a na DPČ/PS nikoho ani nemají. V dávné minulosti, ještě v dobách relativně svobodných a před všemi těmi umělými inteligencemi a strojovými překladači, provozovala moje mladá manželka překladatelskou agenturu. O malé jazyky byl malý zájem, ale musela mít zajištěné překladatele i do těchto málo žádaných jazyků (dánština, běloruština, italština, řečtina apod.). Zajímavá byla ta italština, tehdy okolo roku 2000, kdy ještě nebyl tak rozšířený internet, mladé Češky šílely po Italech. My jsme pak překládali jejich milostné dopisy. Práce bylo málo, odměna v řádu stokorun. Jeden překladatel pak obdržel honorář měsíčně jen stokoruny až nižší tisícikoruny. Často šlo o studenty filologie a translatologie z filosofické fakulty, kteří si u nás přividělávali, „dospělí“ překladatelé tehdy takové drobné překlady ani nechtěli dělat. Neumím si představit, že bychom brigádníka dnes nutili pořídit si živnostenský list, když jen minimální záloha by byla tuším 6 tisíc Kč, což je víc, než by si vůbec vydělal. Takové malé povzdechnutí nad „debyrokratizací“ v podání levicové ODS.

Kdo bude moct a přijímá od zákazníků hotovost, začne vytvářet černé fondy na takové drobné odměňování brigádníků (tak bych to dělal já). Možná ale po příštích volbách Babiš zavede EET 2.0 (aby ho pak po dalších volách ODS zase zrušila).

Ale zpět k SVJ/BD. Máme domovníka v každém vchodě, většinou jde o důchodce, kteří za 1500 Kč/měs. dohlížejí na své vchody. Nám už mzdová účetní naší správcovské firmy rozesílala metodický pokyn, že musíme písemně rozvrhnout rozpis dovolené a rozpis práce našim domovníkům a abychom v rozpisech vynechali víkend a svátky, protože jinak budeme muset platit příplatky. Budeme se modlit, aby nezačalo sněžit v sobotu nebo v neděli…

Jako předseda výboru jsem samořejmě vděčný naší vládě, že na mě myslí a že mi přidělává práci, které jako předseda výboru SVJ mám asi podle mínění těch sociálních inženýrů málo.

Možná ale vláda chce, abychom s tou řeholí sekli a předali nějakým „profesionálním předsedům“. Třeba to je všechno plán, který jsme neprohlédli, jak pomáhat k zakázkám a novým klientům „profipředsedům“.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.