Novela Zdražovacího balíčku

Vložil Pavel, 9. Prosinec 2023 - 14:31 ::

Zdražovací balíček ještě nebyl publikován, bude uveřejněn ve Sb.z. dne 12.12.2023 pod číslem 439/2023 Sb., ale už se pracuje na jeho novelizaci.

Zastavím se u DPP.

Podle schváleného znění se má postupovat tak, že po skončení měsíce každý zaměstnavatel zašle OSSZ do 20 dnů po skončení měsíce informaci o tom, kolik si kdo na DPP vydělal.

Pokud bude překročen v měsíčním součtu limit 40% průměrné mzdy za měsíc, tak OSSZ za 30 dnů odešle všem zaměstnavatelům, kteří v daném měsíci zaměstnávali někoho na DPP informaci, že měla být odvedena sociální daň z DPP za zaměstnavatele a že je tedy zaměstnavatel v prodlení.

Sociální daň, která měla být sražena a odvedena z příjmu zaměstnance na DPP, si bude OSSZ po zaměstnanci vymáhat samo. Budou to stokoruny a tak náklady na takové vymáhání budou větší než vlastní pohledávka.

Aby se taková blbost, kterou posvětili poslanci, senátoři a prezident, nemusela realizovat, tak se vymýšlí, jak výběr sociální daně umožnit.

V minulosti se prostřednictvím DPP vyplatilo 50–60 mld. ročně. Protože Elektrikář a Traktorista se domnívají, že se z většiny těchto DPP vybere sociální daň, tak návrat k předchozímu systému není možný. Ideologie to nedovolí.

Poslední varianta z tohoto týdne je taková, že bude ustanoven zaměstnavatel, který bude mít „hlavní DPP“ s výhodou do určitého limitu DPP (momentálně 10 500 Kč/měsíc) bez sociální daně. Ostatní, kteří nebudou hlavní, tak DPP budou zatěžovat sociální a zdravotní daní s výjimkou zaměstnání malého rozsahu do 4 tis. Kč.

Hezký den!

P.S.

výše uvedená problematika je asi uvedena v

https://www.msn.com/…/ar-AA1lcVo3?…

pod bodem:

21. Schválili jsme dva antibyrokratické balíčky. Usnadní život podnikatelům i občanům, zejména pak ulehčí v jejich povinnostech vůči státu.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.