Vyšší náklady mají přinést úsporu

Vložil adviser, 21. Listopad 2023 - 13:02 ::

Protože naše SVJ čeká v příštím roce výměna vodoměrů, bude se již jednat o vodoměry dálkově odečitatelné (DO). Všude se propaguje, že opatření směrnice EU o energetické účinnosti je vedena k úsporám a spravedlivému přerozdělení nákladů. Začal jsem se tedy probírat různými nabídkami firem, které služby montáže DO vodoměrů, měření, vyhodnocování i informování uživatelů nabízí. Zjistil jsem, že vodoměr je pořád považovaný za měřidlo a stále platí interval pro jeho výměnu 5 let. Mám tedy na výběr mezi vodoměrem doplněným odečítací elektronikou (radiomodulem) a vodoměrem s integrovanou odečítací elektronikou. Obě varianty se liší vzájemně (a výrazně) cenou, obě varianty se liší výrazně od ceny samotného vodoměru. Pro první variantu tedy vychází periody výměny 5 let vodoměr a 10 let výměna radiomodulu (limit baterie), pro druhou variantu zůstává perioda 5 let. Uvažoval jsem o současné výměně obou typů vodoměrů, tj. modrého pro SV a červeného pro TUV, protože mě přijde hloupé polovinu odečítat dálkově a druhou dál chodit odečítat z číselníků. K tomu ale patří i systém montáže sběrnice plus vlastní měření, vyhodnocování a zajištění pravidelného měsíčního informování uživatelů. Nejčastěji prostřednictvím nějakého předplaceného portálu firmy, která rozúčtování provádí.

Náhle zjišťuji, že se náklady na výměny a provoz dálkového odečtu dostávám na rovinu s ročními náklady na odběr vody (TUV=SV+ohřev)­.Jinými slovy, je to totéž jako když pět let po sobě platím náklady za vodu a šestý rok zaplatím dvakrát – za vodu a za náklady s měřením a odečty. K tomu pochmurně přemýšlím, kdo má opravdovou potřebu vědět svoji měsíční spotřebu. Ano, vždycky se v každém SVJ takoví našli. Ale stačilo jim otevřít revizní dvířka do stoupačky a z číselníků měřidel opsat hodnotu na kus papíru. Nyní s proklamací úspor a spravedlnosti moderně přes web, ale s podstatě vyššími náklady.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.