Vložil Justitianus, 17. Listopad 2023 - 14:07

Podotknu, že rozpor mezi textem MPO a vyjádřením SEI je pouze zdánlivý. Obě tvrzení ouředníků jsou totiž nesprávná.

Problém vznikl tím, že když se ouředník (právní analfabet) snaží dovysvětlit právní předpis, naseká při tom zpravidla chyby: Buď něco podstatného vynechá, nebo přidá vlastní fantazijní tvrzení, které ze zákona neplyne. Totéž se stalo nyní i ouředníkům MPO a SEI.

Podívejme se co o věci praví celostátně účinné právní předpisy. Znění samotného zákona je jednoznačné, určité a srozumitelné. Je tedy vhodné ignorovat ouřednické metodické pokyny, návody a vysvětlení. Podle zákona o hospodaření energií platí:

406/2000 Sb.
§ 2 Základní pojmy

(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí (…) i) systémem vytápění zařízení sloužící pro úpravu vnitřního prostředí, při níž dochází ke zvyšování teploty, které je součástí budovy (…).

406/2000 Sb.
§ 6a Kontrola systémů vytápění a systémů klimatizace 

(1) Vlastník budovy, společenství vlastníků jednotek nebo v případě, že společenství vlastníků jednotek nevzniklo, správce jsou u provozovaného systému vytápění budovy nebo kombinovaného systému vytápění a větrání budovy se jmenovitým výkonem nad 70 kW povinni a) zajistit pravidelnou kontrolu přístupných částí tohoto systému, jejímž výsledkem je písemná zpráva o kontrole systému vytápění a kombinovaného systému vytápění a větrání (…). 

Ze znění § 2/1/i zákona plyne, že pro vznik povinnosti zajistit kontrolu domovní předávací stanice (DPS) je rozhodující vlastnictví této předávací stanice. Ouředníci MPO a SEI se tedy svorně mýlí, protože nejsou schopni rozpoznat rozdíl mezi dvěma velmi odlišnými případy.

  1. Je-li předávací stanice ve spoluvlastnictví vlastníků jednotek jako společná část domu, pak jde o zařízení které je součástí budovy. DPS je zahrnuta do systému vytápění budovy a proto podléhá kontrole podle § 6a odst. 1 zákona.
  2. Je-li předávací stanice ve vlastnictví dodavatele/dis­tributora tepelné energie, pak jde o zařízení které NENÍ součástí budovy. DPS není zahrnuta do systému vytápění budovy a proto nepodléhá kontrole podle § 6a odst. 1 zákona.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.