Vložil Tomáš Neugebauer. (bez ověření), 15. Září 2023 - 11:45

Co je považováno za archiv je stanoveno zákonem o archivnictví a spisové službě. K „běžnému“ ukládání dokumentů se používá spisovna. Z hlediska PO je tento rozdíl zásadní, neboť spisovna má dvoutřetinové nahodilé požární zatížení oproti archivu (provozování archivu je provozováním činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím). Proto se u SVJ jedná o spíše teoretickou možnost.

Co se týče odpovědnosti SVJ za zajištění požární bezpečnosti, je nutné, jak již jsem zde uvedl, vyjít z toho, že ze zákona je SVJ právnickou osobou, a že jeho činnost je upravena právními předpisy – občanským zákoníkem a nařízením vlády č. 366/2013 Sb. Tím se řídí i hasiči, resp. státní požární dozor (SPD).

Tedy SVJ má povinnosti vyplývající ze zákona o požární ochraně a jeho prováděcích předpisů, které se vztahují na právnické osoby (nejsou na něj převáděny povinnosti majitelů bytových jednotek), jež se vztahují k jeho činnosti, tj. správy domu a pozemku. Ty jsou zejména uvedeny v § 7 a § 8 uvedeného nařízení vlády.

Zároveň je nutné mít na zřeteli, že v § 1190 občanského zákoníku se uvádí: „Osobou odpovědnou za správu domu je společenství vlastníků.“ Přitom v § 1189 je uvedeno, že: „Správa domu a pozemku zahrnuje vše, co nenáleží vlastníku jednotky a co je v zájmu všech spoluvlastníků nutné nebo účelné pro řádnou péči o dům a pozemek jako funkční celek a zachování nebo zlepšení společných částí. Správa domu a pozemku zahrnuje i činnosti spojené s údržbou a opravou společných částí, přípravou a prováděním změn společných částí domu nástavbou, přístavbou, stavební úpravou nebo změnou v užívání, jakož i se zřízením, udržováním nebo zlepšením zařízení v domě nebo na pozemku sloužících všem spoluvlastníkům do­mu“.

Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že SVJ je mimo jiné odpovědné za zajištění požární ochrany v souladu se zákonem o požární ochraně v uvedeném rozsahu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.