Vložil Justitianus, 12. Červen 2023 - 8:43
  • Podložil (bez ověření) "Já čtu, že vlastníci jednotek rozhodují (i) na shromáždění vlastníků jednotek.

Vy sice čtete, ale nerozumíte tomu co čtete.

Ani místní blbečci-minusovači, ani Vy, neumíte rozeznat případ kdy rozhoduje orgán právnické osoby a případ kdy rozhodují spoluvlastníci společné věci mezi sebou. To jsou dvě odlišná rozhodování odlišných subjektů o odlišných záležitostech a podle odlišných ustanovení zákona. Přečtěte si k tomu http://www.portalsvj.cz/…sti-domu-svj#…. Tam je vysvětleno.

Pokud se někdo z neznalosti domnívá opak, ať najde v § 1208 zda shromáždění má či nemá právo rozhodovat o těchto záležitostech:

  • o obsahu prohlášení (§ 1166)
  • o určení které společné části jsou vyhrazeny k výlučnému užívání vlastníku určité jednotky (§ 1166 odst. 1 písm. b bod 2)
  • o odstranění chyby prohlášení (§ 1168),
  • o změně prohlášení (§ 1169)
  • o změně společných částí (§ 1169 odst. 2 písm. a)
  • o změně účelu užívání bytu/nebytu (§ 1169 odst. 2 písm. b)
  • o změně pravidel pro správu domu a pozemku a užívání společných částí, jsou-li určena v prohlášení (§ 1169 odst. 2 písm. c)
  • o přispívání vlastníka na správu domu a pozemku v jiném poměru než který odpovídá jeho podílu na společných částech (§ 1180 odst. 1)
  • o úhradě nákladů na správu domu a pozemku vlastníkem jiné jednotky v tomtéž domě, nebo osobou, která se stane vlastníkem vznikající jednotky v tomtéž domě (§ 4a písm. p zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů)

Všechna tato rozhodování náležejí výhradně vlastníkům jednotek. Nikoliv právnické osobě SVJ. Nikoliv nejvyššímu orgánu SVJ.


Jako doporučenou četbu uvádím usnesení Nejvyššího soudu 26 Cdo 1301/2019, ze dne 17.03.2020. Cituji:

Samotné rozhodnutí SVJ (…) ke změně Prohlášení nestačí. Působnost shromáždění vlastníků jako nejvyššího orgánu společenství vlastníků (§ 1206 odst. 1 o. z.) je upravena v § 1208 o. z. a týká se otázek správy domu a pozemku. Je-li společenství vlastníků právnickou osobou s působností omezenou (§ 1194 o. z.) jen na věci týkající se správy domu a pozemku, musí se toto omezení (logicky) vztahovat i na její nejvyšší orgán.

Společenství vlastníků proto není oprávněno rozhodovat o otázkách týkajících se vlastnictví či spoluvlastnictví jednotlivých vlastníků jednotek. 

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.