vyúčtování - náklady na teplo

Vložil Maly (bez ověření), 28. Duben 2023 - 11:17 ::

Dobrý den,

SVJ nevyúčtovává náklady na teplo dle vyhlášky 269/2015 Sb (neaplikuje korekce u průměrné spotřeby menší než 80% a větší než 200% průměru), protože ve stanovách je toto:

  1. Náklady na služby se na vlastníky jednotek rozúčtují takto:

  1. dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody podle právního předpisu, kterým se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii pro vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele, nedojde-li k ujednání min. 3/4 (slovy: tří čtvrtin) vlastníků jednotek o jiném postupu. (U výpočtu vyúčtování pro vytápění se vypouští tzv. korekce extrému — poloha bytu a jednotlivých místností je zohledněna již koeficientem, který zohledňuje polohu bytu resp. místnosti a tudíž i náročnost na dodávku energie na tepelnou energii. Nehospodárná resp. nadprůměrná spotřeba tepelné energie tudíž půjde vždy do nákladů konkrétního spotřebitele, tzn., že jejich rozdíl nákladů a povinnost úhrady vyplývající z korekce extrému nebude rozpočítáván mezi ostatní spotřebitelé).

Dotaz: Mají přednost stanovy nebo vyhláška? Lze dle uvedeného ve Stanovách korigovat spotřebu nižší než 80%?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.