Vložil Odečty podruhé (bez ověření), 13. Duben 2023 - 11:35

Podle odkazu v předchozím přízpěvku je zákonem stanovena povinost, kdy uživatelé bytů budou dostávat údaje o spotřebě tepla a teplé vody z dálkových odečtů měřičů a indikátorů aspoň jednou měsíčně. Tato povinnost platí od 1. 1. 2024. Týká se však pouze těch, kteří už budou mít instalovány měřiče s možností odečtu na vzdálenost větší než 250 metrů. Beze změn zůstává termín 1.1.2027, od kterého budou muset být ve všech bytových domech (kromě jasně stanovených výjimek) instalovány pouze měřiče s dálkovým odečtem.

Měřiče mají dosah větší než 250 metrů pouze pokud jsou doplněny o centrální odečtový systém. Při výběru a pořízení měřidel se tedy informujte, zda do budoucna umožní instalaci odečtového systému (některé starší typy neměly možnost napojení na centrální odečet, takové se ale již pravděpodobně nenabízejí). Měřidla, která doplníte o centrální odečtový systém budou splňovat podmínku odečtů na vzdálenost větší než 250 metrů.

Máte tedy 2 monžosti:

  1. pořídit dálkově odečitatelné měřidla, ale bez centrálního odečtového systému

(1× ročně přijede technik před dům a dálkově si stáhne data ze všech měřidel a předá správci pro vyhotovení vyúčtování služeb) následně pak pořídíte centrální odečtový systém nejpozdějí do 1. 1. 2027, aby byla splněna podmínka daná zákonem

  1. pořídit dálkově odečitatelné měřidla + centrální odečtový systém

dobrou zkušenost máme s tímto typen: E-ITN 30 http://www.spravadomu.com/…ereni-tepla/

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.