Vložil Justitianus, 1. Duben 2023 - 15:38

Zase kecáte. Neznáte zákon.

Je úplně jedno jak jednají osoby za SVJ. Tím se neohánějte: Jestliže SVJ požaduje (formálně bezchybným způsobem) to, na co nemá nárok, tak to prostě NEDOSTANE. I kdyby donesli podpisy všech statutárů s úředním ověřením.

Víme, že ze zákona č. 133/2000 Sb. neplyne žádné oprávnění pro SVJ strkat nos do seznamu trvale hlášených osob. Opak nejste schopen prokázat.

Takové oprávnění neplyne ani z definice omezené právní způsobilosti SVJ podle občanského zákoníku; tato způsobilost je omezena na „správu domu a pozemku“. Při tom platí, že do takto úzce vymezené právní způsobilosti nespadá zjišťování osob trvale hlášených na adrese domu. Důkaz:

133/2000 Sb.
TRVALÝ POBYT OBČANŮ
§ 10

(2) Z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu (…) ani k vlastníkovi nemovitosti.

Z uvedeného plyne, že trvalý pobyt na adrese domu nemá nic společného se správou domu a pozemku. SVJ tedy nemá nárok na seznam osob s trvalým pobytem v domě. Nesmí tyto osoby zjišťovat. Nesmí vůbec takový seznam mít či vést – porušilo by tím zákon č. 110/2019 Sb. o zpracování osobních údajů.


  • člen (bez ověření): „Ostatně, máte povinnost vést seznam osob dle §1178, k tomu se ten výpis hodí.“

Vámi zmíněný „seznam podle § 1178“ – to je něco zcela jiného. Vy popleto. Tento seznam obsahuje pouze vlastníky jednotek a osoby, kterým vlastník přenechal byt k užívání.

  • Seznam vlastníků jednotek je v katastru; je veřejně přístupný a je vždy aktuální. SVJ ten seznam vůbec vést nemusí. S trvalým pobytem v domě to nemá naprosto žádnou spojitost.
  • Seznam osob, kterým vlastník přenechal byt k užívání, obsahuje pouze toto: seznam osob, kterým vlastník přenechal byt k užívání (na základě nájemní smlouvy, dohody o výměnku, nebo na základě jiného ujednání). S trvalým pobytem v domě to nemá naprosto žádnou spojitost.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.