Vložil Justitianus, 15. Prosinec 2022 - 8:26
  • Ptáte se: „… může vykonávat jeden člověk (vlastník) funkci předsedy, když prohlásil, že mu to zákon dovoluje“

Ne. Ke vzniku funkce předsedy SVJ nepostačuje nějaké „prohlášení“. Povolání statutára do funkce musí proběhnout podle zákona a stanov. Předseda SVJ může být kooptován předchozím předsedou SVJ, může nastoupit do funkce z pozice zvoleného náhradníka, nebo je zvolen shromážděním. Jiná možnost není, pokud nemáte nějaké exotické stanovy.

  • Ptáte se: „Může tento člověk … nechat projednat s odkazem, že toto vyplynulo z diskuse?“

Ano, předsedající na zasedání shromáždění může nechat projednat cokoliv, jestliže (1) to bylo uvedeno v pozvánce, nebo (2) shromáždění to nevyloučilo.

  • Ptáte se: „Prosím, jak lze tuto věc řešit … ?“

Vaše otázka je nesrozumitelná. Nenapsal jste co chcete řešit, jaký je současný stav, a jaký má být – podle Vás – cílový stav.


Pokud Vám leží na srdci stanovení výše odměny statutárů: 

Podle § 1208 platí, že do působnosti shromáždění patří volba a odvolávání členů volených orgánů a rozhodování o výši jejich odměn.

Rozhodování shromáždění se děje hlasováním. Pouhé „projednání“ ovšem NENÍ rozhodováním! Projednání znamená pouze to, že přítomní o určité záležitosti hovořili, mudrovali, tázali se, hádali se, škorpili se, kecali či mlčeli. Pouhé „projednání“ nevede k žadnému výsledku. Nenahrazuje rozhodování shromáždění (to se uskutečňuje výhradně hlasováním členů a výsledek je uveden v zápisu).

Vaše líčení je ovšem kusé, neúplné a nejednoznačné. Nenapsal jste například zda shromáždění o této věci někdy v minulosti rozhodlo či nerozhodlo. Zcela bezvýznamná je skutečnost, že kterýsi předseda se kdysi vzdal odměny. To platilo pouze pro jeho osobu.

  • Jestliže neexistuje rozhodnutí shromáždění o výši odměny, pak si statutáři nesmějí žádnou odměnu vyplácet, dokud shromádění nerozhodne o výši částky.
  • Jestliže existuje rozhodnutí shromáždění o výši odměny, pak odměna předsedovi SVJ náleží ve schválené výši. Není to žádná raketová věda.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.