Vložil Justitianus, 8. Srpen 2022 - 13:40

Podle § 1215 odst. 2 platí, že rozhodnutím vlastníků jednotek lze společenství vlastníků zrušit, pokud bylo založeno dobrovolně nebo pokud počet jednotek v domě nebo počet vlastníků jednotek klesl na méně než pět; v takovém případě vlastníci jednotek přijmou pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí.

Zákon nestanoví přímo zda SVJ je možné zrušit rozhodnutím většiny, nebo zda je nutný souhlas všech. Jestliže pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí jsou určená v prohlášení, pak je to jednoduché: pro zrušení SVJ postačí rozhodnutí shromáždění, přijaté většinou potřebnou pro změnu stanov.

Pokud prohlášení tato pravidla neobsahuje, následuje úvaha:

Zákon ukládá vlastníkům jednotek při zrušení SVJ přijmout pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí podle § 1191 odst. 2. Ze znění tohoto ustanovení plyne, že k přijetí těchto pravidel (nejsou-li určena v prohlášení) se vyžaduje souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek a souhlas většiny všech vlastníků jednotek, ledaže prohlášení vyžaduje počet vyšší. Zrušení SVJ nastane jakmile budou tato pravidla přijata.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.