Vložil Justitianus, 27. Červenec 2022 - 22:10

Nerozumím vůbec tomu co píšete o způsobu rozúčtování těch tří položek. Co jste napsal je pro mne nejednoznačné, neurčité a nesrozumitelné. Pravidla rozúčtování máte mít ve stanovách. Ještě by se dalo připustit, že to bylo schváleno v nějakém rozhodnutí shromáždění – v tom případě je SVJ povinno předložit Vám zápis z tohoto shromáždění, pozvánku, prezenční listinu a případně hlasovací listinu. Nebudu se dohadoat o nějakých nejasných a nepodložených informacích které jste si sám vydedukoval. Jediné co vím je toto:


☀  Náklady na rozúčtování

Tím jsou asi míněny odečty indikátorů a vodoměrů, rozúčtování a vyúčtování služeb podle zákona č. 67/2013 Sb. a náklady na povinné informování příjemců služeb podle novely zákona. Ty náklady se mohou rozúčtovat různým způsobem; zpravidla to bývá stejná částka na jednotku. Mělo by to být ve stanovách, protože toto neupravuje žádný právní předpis.


☀  Náklady na odměny členů orgánů společenství

Zákon č. 72/1994 Sb. výslovně uváděl v § 9 odst. 8, že „[n]áklady na činnost orgánů společenství se považují za náklady společenství spojené se správou domu“. Takže je rozhodujicí zda jednotky v domě jsou jednotky podle ZoVB, nebo podle ObčZ. A je též nutné přečíst si stanovy, zda máte úpravu rozúčtování těchto nákladů podle spoluvlastnických podílů (à la ZoVB), nebo na každou jednotku stejně podle dispozitivního § 1180 odst. 2 NOZ.


☀  Náklady společenství.

Jde o tzv. vlastní náklady právnické osoby SVJ (náklad na vlastní správu pránické osoby). Tedy to, co zbude když škrtnete všechny tyto položky:

  • náklady na odměny členů orgánů
  • náklady na správu domu a pozemku
  • náklady na poskytování služeb spojených s užíváním bytů
  • náklady na rozúčtování služeb a na povinné poskytování informací
  • náklady na pronájem společných částí a poskytování služeb třetím osobám
  • náklady na pojištění domu

V některých SVJ se náklady vlastní správy rozúčtují stejně jako náklad na správu domu (podle podílů). V některých SVJ se tato položka rozvrhne „na každou jednotku stejně“ podle dispozitivního § 1180 odst. 2. Opět platí, že toto máte mít ve stanovách černé na bílém.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.