Vložil Justitianus, 8. Duben 2022 - 4:36

Zdeno, i Vy se zde zařazujete mezi místní blbečky, kteří diskutují bez znalosti věci.

Na spoluvlastnictví jednotky se samozřejmě aplikuje pouze obecná právní úprava spoluvlastnictví (§ 1115 až § 1157). Vy na tom něčemu nerozumíte? Nechte si to od někoho vysvětlit.

Citujete § 1194 odst. 2: „Členství ve společenství vlastníků je neoddělitelně spojeno s vlastnictvím jednotky.“ Ovšem zcela Vám ušlo to nejdůležitější – že i na tento případ se aplikuje obecná právní úprava spoluvlastnictví. A to jsem to zde už jednou citoval. Ale jak vidět, blbečkovi to nestačilo napsat jednou.

§ 1116

Vzhledem k věci jako celku, se spoluvlastníci považují za jedinou osobu a nakládají s věcí jako jediná osoba.

Toto ustanovení je třeba aplikovat na spoluvlastníky věci vždy, tedy i v případě kdy jde o vlastnictví jednotky. Vámi citovaný § 1194 bude pro jednotku ve spoluvlastnictví znít takto:

§ 1194

(2) Členství ve společenství vlastníků je neoddělitelně spojeno s vlastnictvím jednotky. Vzhledem k jednotce jako celku, se spoluvlastníci jednotky považují za jedinou osobu a nakládají s jednotkou jako jediná osoba.

Z uvedeného plyne jediný závěr: Všichni spoluvlastníci jednotky se považují za jedinou osobu, která je jediným členem SVJ. Právní literatura tuto fiktivní osobu označuje jako „plurální vlastník jednotky“.

Fiktivní osoba nemůže sama právně jednat vůči SVJ, ani nemá doručovací adresu. Proto zákonodárce uložil spoluvlastníkům jednotky povinnost podle § 1185 odst. 2:

§ 1185

(2) Spoluvlastníci jednotky zmocní společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva vůči osobě odpovědné za správu domu.

I toto jsem zde už citoval, ale blbeček to napoprvé nepochopil. Pouze tento zástupce bude zván na shromáždění, bude mít možnost účastnit se, bude hlasovat hlasem vlastníka jednotky, a bude případně dostávat zápisy.

Justitianus


Pokud jde o Váš zmatený případ s katastrem, to je bezvýznamné a nesprávné tvrzení. Bezvýznamné je proto, že se zde nebavíme o podílech zapsaných v katastru, nýbrž o členství v SVJ. Pletete páté přes deváté. Sdělte mi adresu toho domu, a já Vám prokážu, že Vaše tvrzení je nejen bezvýznamné, nýbrž je i nesprávné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.