Vložil Justitianus, 22. Únor 2022 - 23:28

Brouku, piš jen o věcech kterým rozumíš.

V první řadě si pleteš „podpis“ s „podpisovým záznamem“ podle § 33a odst. 4 zákona č. 563/1991 Sb.. Zde se nebavíme o jakémsi „podpisu“, ale o podpisovém záznamu statutárního orgánu účetní jednotky, který je připojen k účetní závěrce podle § 18 odst. 3 zákona.

Mimochodem, když zkopíruješ dokument opatřený vlastnoručním podpisem, pak kopie už žádný vlastnoruční podpis neobsahuje, brouku.

Pokud účetní jednotka má účetní závěrku s připojeným vlastnoručním podpisem (nebo s více podpisy statutárů), pak převodem do formátu PDF pro zveřejnění rejstříkovým soudem dostaneš dokument bez podpisového záznamu, i kdybys si dal nohu za krk. Pokud bys to PDF dodatečně podepsal uznávaným elektronickým podpisem, nepůjde o podpisový záznam připojený k účetní závěrce podle § 18 odst. 3 zákona, a samozřejmě nebude souhlasit časové razítko.

Proto zde píšu opakovaně, že názor ouředníků z GFŘ je úplně mimo. Ti pitomci chtějí po účetních jednotkách něco z principu nemožného.

Když účetní závěrku opatříš na samém počátku (v okamžiku sestavení) uznávaným elektronickým podpisem statutárního orgánu účetní jednotky podle § 18 odst. 3, musíš k tomu mít buď kvalifikovaný elektronický podpis, nebo zaručený elektronický podpis na základě kvalifikovaného certifikátu. Pak samozřejmě taky platí co jsem napsal: „Na kopie ÚZ se žádné podpisové záznamy nepřipojují!“. Ten dokument je podepsaný, dokonce tak důkladně, že samotná ÚZ nejde nijak oddělit od elektronického podpisu a časového razítka. To pošleš na RS jako přílohu datové zprávy, ale o tom zdejší diskuse není.

Tento druhý případ splňuje přesně to co si (protiprávně) přeje GFŘ u všech účetních jednotek. Ovšem toto řešení něco stojí.


Dokud bude zákon o účetnictví uznávat jako podpisový záznam i vlastnoruční podpis, nelze po všech účetních jednotkách začít požadovat aby v rejstříku zveřejňovaly účetní závěrky s připojeným podpisovým záznamem statutárního orgánu podle § 18 odst. 3. To nelze zajistit, proto zákon dnes nic takového nestanoví. Jen hlupáci z GFŘ jsou zcela mimo realitu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.