Vložil Justitianus, 2. Únor 2022 - 12:22

Odvolale, rozhodnutí Nejvyššího soudu vůbec není překvapivé. Naopak. Je v souladu se zákonem a je výrazem konstantní rozhodovací praxe soudů.

89/2012 Sb.
§ 258

Každý člen spolku nebo ten, kdo na tom má zájem hodný právní ochrany, může navrhnout soudu, aby rozhodl o neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku pro jeho rozpor se zákonem nebo se stanovami, pokud se neplatnosti nelze dovolat u orgánů spolku.

Jak dovodil Nejvyšší soud ve zmíněném judikátu, SVJ nemusí mít ve stanovách vůbec nic o odvolání ani o nějakých důvodech. V tom případě má shromáždění generální (ničím neomezenou) pravomoc odvolat statutára kdykoli a bez uvedení důvodu, a to podle § 1208 písm. b) zákona.

Pokud ale SVJ má ve stanovách taxativně vyjmenovány důvody pro odvolání, pak si samo stanovilo omezení a musí se podle toho bezpodmínečně řídit. Statutár může být odvolán jedině z některého důvodu uvedeného ve stanovách. A navíc pak SVJ má povinnost v případě sporu nejen tvrdit, ale i PROKAZOVAT, že tvrzený konkrétní důvod k odvolání skutečně existoval.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.