Vložil Justitianus, 28. Leden 2022 - 10:46

Pane Bajere, ohledně nové legislativy:

Do dne 31.12.2020 byla problematika komunálního odpadu rozdělena do tří právních norem podle dvou různých zákonů. Platil zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, (a příslušné obecní vyhlášky vydané k jeho provedení). Ode dne 1.1.2021 se placení za komunální odpad v obci řídí výhradně podle zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, a podle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád ​(a podle obecních vyhlášek vydaných k provedení zákona).

Všechny obce byly povinny upravit tuto problematiku ve své obecní vyhlášce. Tato povinnost jim vznikla dne 1.1.2021, ale většina obcí využila zákonnou výjimku, která jim umožnila postupovat podle zrušené právní úpravy ještě po celý rok (do 31.12.2021).


Samozřejmě tedy platí že existuje nová legislativa. Ovšem netýká se přímo nějakého „rozúčtování“! Týká se výhradně práv a povinností plátců a poplatníků místního poplatku za komunální odpad. Zákon stanoví napevno, že poplatníkem je

  1. fyzická osoba přihlášená v obci, nebo
  2. vlastník nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která je umístěna na území obce, nebo
  3. fyzická osoba, která má v nemovité věci bydliště, nebo
  4. vlastník nemovité věci, ve které nemá bydliště žádná fyzická osoba.

My ovšem netušíme zda se ve Vaší obci něco změnilo na obsahu práv a povinností plátců a poplatníků poplatku za komunální odpad. Netušíme zda se něco „rozúčtuje“. Pokud ano, pak by se mohlo jednat jedině o rozúčtování podle bodů 3 a 4. V případě č. 1 a 2 se nikomu nic nerozúčtuje.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.