Vložil MartinII, 30. Srpen 2021 - 10:58
  • Exekutor je schopen vniknout do bytu úplně jiného Nováka, pokud na adrese bydlí 2 Novákové. Stalo se to (ex)redaktorovi ČT Svobodovi, kdy exekutor otravoval dokonce jeho 12-ti letého syna
  • Exekutor je schopen vniknout do úplně jiného bytu či provozovny

Stalo se, že exekutor vnikl v objektu do bytu v patře, ačkoli povinným byl pekař v provozovně v přízemí

Obraťte se na exekutorskou komoru

Exekutorská komora ČR

Na Pankráci 1062/58,

140 00 Praha 4

Tel. 210 311 000,

e-mail praha@ekcr.cz,

www.ekcr.cz

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Dle článků na netu

https://exekuce-insolvence.cz/…ze-exekutor/

Exekutor a jeho práva – co může a co nemůže exekutor?

Stížnost na postup exekutora Na postup exekutora si můžete stěžovat a to:

  • Poštou:

Ministerstvo spravedlnosti

odbor insolvenčního a exekučního dohledu,

Vyšehradská 16, 128 10 Praha 2

  • Emailem: osd@msp.justi­ce.cz (nutnost zaručeného elektronického podpisu)
  • Přes datovou schránku: Ministerstva spravedlnosti: ID kq4aawz
  • Osobně: na podatelně Ministerstva spravedlnosti v úředních hodinách

Jak by měla vypadat stížnost na exekutora

  • Stížnost na postup exekutora, např. na neoprávněné vniknutí do nemovitosti, nebo třeba i pro jeho nečinnosti, musí obsahovat určité základní náležitosti. Především vaše osobní údaje (jméno, adresa trvalého bydliště).

Dále označení exekutora a exekutorského úřadu. Spisovou značku exekuce (pokud je vám známa).

  • Nezapomeňte podrobně pospat celou záležitost: jak se vás postup exekutora týká (zda jste oprávněný (věřitel) nebo povinný (dlužník)). Všechny skutečnosti uváděné v popisu událostí, by měly být doloženy (svědectví třetí osoby, kopie příslušných listin, fotodokumentace apod.). Za podání stížnosti na exekutora se nic neplatí.
  • Výsledkem stížnosti na exekutora pak může být udělení písemné výtky, příp. podání kárné žaloby. Ministerstvo spravedlnosti však není oprávněno do postupu exekutora žádným způsobem zasahovat, ani mu přikazovat, jak má dále postupovat.
  • Pokud by se jednalo například o neoprávněné zabavení majetku, budete se muset kromě stížnosti na exekutora, ještě obrátit i na soud, a podat vylučovací žalobu, nebo využít jediné opravné a procesní prostředky, k dosažení svých práv.

Také by vás mohlo zajímat:

Na konkrétního soudního exekutora, je možné podat stížnost na příslušný odbor Ministerstva spravedlnosti, nebo ji adresovat Exekutorské komoře.

Vzor: Stížnost na postup nebo jednání exekutora

Možná máte pocit (z vlastní zkušenosti, nebo ze zpráv na internetu či v televizi), že exekutor má neomezené pravomoci, a může si tak dovolit téměř cokoliv. Tak tomu ale určitě není. O tom, co exekutor může, a co naopak určitě nemůže,… [více]

Na postup exekutora je možné podat stížnost (nebo námitku). A to jak k příslušnému soudu (exekuční soud, okresní soud), tak i na Ministerstvo spravedlnosti nebo na Exekutorskou komoru. Podání stížnosti by mělo být písmenné. Stížnost nemá odkladný charakter.

Exekuce na majetek: Jaké věci nesmí zabavit exekutor?

V případě existence pohledávky (dluhu), může být nárok věřitele uspokojen zabavením a prodejem majetku dlužníka. Obecně má exekutor tři různé možnosti, jak vymáhat dlužné peníze. Jsou to buď exekuční srážky ze mzdy, zablokování… [více]

/autor:/

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

https://abivia.cz/…y-exekutora/

Co dělat v případě návštěvy exekutora?

Nejste si jisti, proč vás navštívil exekutor? Může se jednat o vašeho blízkého, který s vámi žije. Myslete na to, že pokud má váš blízký exekuci, jste stejně ohrožen jako on. Svůj majetek si ochráníte pouze tak, že doložíte a potvrdíte vlastnictví dané věci.

Nejlépe dodržujte následující pravidla Zkontrolujte doklady exekutora a řádně si je zaznamenejte – požadujte předložení soudního rozhodnutí o nařízení exekuce a exekučního příkazu, na jehož základě se vstupu do vašeho bytu domáhá. Opište si jméno exekutora a číslo služebního průkazu.

Přivolejte raději policii ČR – policie by měla přijet v každém případě, aby byl zdokladován vstup do nemovitosti a postup a způsob dokumentace majetku.

Originály dokladů nedávejte z ruky – pokud majetek není dlužníka, je třeba o tom na místě exekutora informovat, tyto informace uvést do protokolu (soupisu) o exekuci a nejlépe na místě předložit doklady prokazující vlastnictví věci jinou osobou než dlužníkem.

Nechejte si vystavit kopii protokolu (soupisu) podepsánu exekutorem – při sepisování všech věcí trvejte na přesném popisu všeho, co je zabavováno.

Nejlepší je pořídit si i fotodokumentaci. Kopii soupisu věcí si vyžádejte ihned, exekutor vám ji musí vydat.

V případě obstavení věcí ve vlastnictví jiné osoby než dlužníka učiňte výhradu soupisu – exekutor nesmí sepsat věci, u kterých je na místě nepochybně prokázáno, že nepatří povinnému. V případě, že chce exekutor sepsat i takové věci, volejte policii a podejte na něho stížnost pro porušení zákona.

Věc není povinného, podejte návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu – v případě, že jste majitelé sepsaných věcí, ale nejste povinní z exekuce, podejte u soudního exekutora návrh na vyškrtnutí těchto věcí ze soupisu. Nejpozději však do 30 dnů ode dne, kdy jste se o tom dozvěděli. Pokud vám exekutor nevyhoví, můžete do 30 dnů od doručení jeho rozhodnutí podat žalobu na vyloučení věcí z exekuce u soudu, který exekuci nařídil.

V případě neoprávněného jednání exekutora či neoprávněné exekuce je třeba se bránit:

https://abivia.cz/…oti-exekuce/

Na koho se obrátit v případě neoprávněného jednání exekutora Ve stížnosti na exekutora je třeba uvést následující náležitosti: Je možné se obrátit na Ministerstvo spravedlnosti

/autor:/

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.