Vložil Justitianus, 23. Srpen 2021 - 17:47
  • JanaE napsala: „… zpětně byl zapsán jiný předseda s datem počátku funkce dřív …“

To není pravda. Neexistuje žádné „zpětné zapsání“ do rejstříku!!! Vymyslela jste si něco, co zákon nezná.

Podle § 8 odst. 2 zákona č. 304/2013 Sb. o veřejných rejstřících platí, že údaje a obsah listin, jejichž zveřejnění zákon ukládá, může zapsaná osoba namítat vůči třetím osobám až od okamžiku jejich zveřejnění, ledaže by prokázala, že třetí osobě byly známy dříve.

Jestliže smlouva byla ze strany SVJ podepsána před dnem zveřejnění změn v rejstříku (a Vašemu klientovi nebyl dříve znám údaj o změně předsedy), pak SVJ nemůže úspěšně namítat že podepisující osoba nezastupovala SVJ. SVJ je z této smlouvy zavázáno a má povinnost splnit to k čemu se zavázalo.

SVJ by se mohlo své smluvní povinnosti zprostit jedině tak, že bude tvrdit a prokazovat, že druhé smluvní straně bylo v okamžiku podpisu smlouvy známo, že za SVJ nejedná oprávněná osoba. I v takovém případě by Váš klient možná dostal nějaké peníze. Posuzovalo by se bezdůvodné obohacení SVJ – šlo by o jednání k užitku jiné osoby. Podle § 3009 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že ujme-li se někdo záležitosti ve prospěch jiné osoby bez jejího svolení, nahradí mu tato osoba účelně vynaložené náklady, zařídil-li záležitost k jejímu převážnému užitku.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.