Vložil Justitianus, 20. Srpen 2021 - 2:46

Pane RomanX, převod jednotky na jinou osobu je možný bez omezení za předpokladu, že při tom zůstane zachovaný maximální počet čtyř různých vlastníků jednotek. Prodat byt tedy můžete – k žádné blokaci převodu nedojde.

Pro úplnost uvádím: Vlastník více jednotek v domě bez SVJ (například bytové družstvo) může převádět své jednotky bez blokace jedině takto:

  • převede všechny jednotky současně (v jedné smlouvě) na jinou osobu, nebo
  • převede jednotku či jednotky vlastníkovi jednotky v domě.

Je tedy vyloučeno, aby družstvo převedlo jednotku členovi družstva, který dosud žádnou jednotku v domě nevlastní. Stal by se pátým vlastníkem; proto katastrální úřad tento převod zablokuje do prokázání vzniku SVJ.


Při odpovědi na Váš dotaz jsem vyšel z důvodové zprávy zákonu č. 163/2020 Sb. (účinnost od 1.7.2020). Tímto zákonem byl změněn text § 1198 do současné podoby. Viz: Parlament ČR, Sněmovní tisk 411/0, Novela z. – občanský zákoník, https://www.psp.cz/…xt/tiskt.sqw?…. V důvodové zprávě je objasněn úmysl zákonodárce a význam pojmu „další vlastník“. Cituji:

K bodu 29 a 30 (§ 1198 odst. 1 a 2)

V návaznosti na přetrvávající výkladové problémy se navrhuje pravidla upravená v § 1198 zpřesnit a postavit najisto, kdy nejpozději jsou vlastníci jednotek povinni založit společenství vlastníků. Dle navrhované úpravy by neměla za standardního chodu věcí nastat situace, že v bytovém spoluvlastnictví bez vzniku právnické osoby budou vystupovat více než 4 vlastníci. 

Smyslem navrhovaného pravidla je tedy stanovit nejvyšší možný počet vlastníků, při němž bude třeba přijmout stanovy, a to počtem 4 vlastníků (výjimečně bude možné, aby se stanovy přijímaly při vyšším počtu vlastníků jednotek – například při vypořádání spoluvlastnictví, viz dále). 

V druhém odstavci je slovem „další“ vlastník myšlen zpravidla vlastník pátý. Smyslem pravidla je zabránit tomu, aby v důsledku převodu další jednotky nastala situace, kdy by v domě s alespoň 5 jednotkami bylo 5 vlastníků jednotek, aniž by existovalo společenství vlastníků. Termín „další“ je současně použit z důvodu výjimečných situací, při nichž se může v bytovém spoluvlastnictví ocitnout více osob než 4, aniž bylo (z objektivních důvodů) možno společenství vlastníků založit dříve. To je typicky případ, když je vypořádáváno spoluvlastnictví. Výsledkem vypořádání spoluvlastnictví může být stav, kdy je v bytovém spoluvlastnictví více než 5 jednotek ve vlastnictví více než 4 vlastníků. V takové situaci je nezbytné založit společenství vlastníků před převodem jednotky dalšímu vlastníku. 

Na druhou stranu v situaci, kdy v bytovém spoluvlastnictví budou pouze 4 vlastníci, tito si mohou jednotky mezi sebou libovolně převádět, a blokace podle odstavce 2 se neuplatní, protože by se v bytovém spoluvlastnictví „neobjevil“ další, tj. pátý vlastník. Stejně tak může kterýkoli z těchto vlastníků převést svou jednotku na třetí osobu za předpokladu, že on sám žádnou jinou jednotku v bytovém spoluvlastnictví nevlastní (původní „čtvrtý“ vlastník je nahrazen novým „čtvrtým“ vlastníkem).

Zdroj: https://www.psp.cz/…xt/tiskt.sqw?…

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.