Vložil Justitianus, 11. Červenec 2021 - 21:38
  • Kulisák zde napsal: „Pokud má pozemek označený, tak může naúčtovat parkovné a při nezaplacení může vozidlo zadržet dle práva.“

Kulisák ani netuší co zde naivně radí: šlo by o neoprávněné podnikání ve smyslu § 61, případně § 63 živnostenského zákona.

Provozování placeného parkoviště je živnost volná „technická činnost v dopravě – provozování parkovišť a garáží bez ostrahy“. Viz zákon č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon, a Nařízení vlády č. 278/2008 Sb. (příloha č. 4 bod 52).

Provozovatelem této živnosti ovšem nesmí být SVJ. Podle § 1194 zákona č. 89/2012 Sb. totiž platí, že společenství vlastníků jednotek nesmí podnikat ani se přímo či nepřímo podílet na podnikání nebo jiné činnosti podnikatelů nebo být jejich společníkem nebo členem.

Takže provozovateli živnosti mohou být všichni vlastníci jednotek, se všemi důsledky které z toho plynou (podávat daňová přiznání, platit daně, platit sociální a zdravotní pojištění alespoň v minimální výši, atd.).

Nebo bude existovat jedna osoba (živnostník), která si pozemek od vlastníků pronajme a bude na něm provozovat placené parkoviště svým jménem, na vlastní účet a na na vlastní odpovědnost. Provozovatel parkoviště bude ovšem neustále ve ztrátě, protože vlastníci jednotek budou asi chtít parkovat i nadále zdarma, nebo za nízký roční paušál. A pár desítek cizích parkujících ročně – to podnikateli nevygeneruje dostatečný zisk.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.