Vložil Justitianus, 18. Duben 2021 - 19:42

(1) Pane Hrbku, popsal jste nesmysl. Po konečném vyúčtování nelze dodatečně vymáhat neuhrazené zálohy. SVJ si tedy „nevezme“ žádnou únorovou zálohu, protože všechny zaplacené zálohy už se staly součástí vyúčtování, které Vám bylo doručeno. Zálohy po provedeném vyúčtování nelze ani vymáhat, ani žalovat, ani hradit.

(2) Co jste popsal je totální nesmysl. Skutečné náklady jsou porovnány (zúčtovány) se SKUTEČNĚ UHRAZENÝMI zálohami. Jedině toto je řádné vyúčtování služeb podle zákona č. 67/2013 Sb.. Cokoliv jiného je neplatné a neřádné vyúčtováni.

Zkontrolujte si tedy zda ve vyúčtování je uvedena částka skutečně zaplacených záloh na zúčtovací období roku 2020. Pokud tomu tak je, pak v této části je vyúčtování v pořádku. Informace navíc jsou nejspíš naprosto zbytečné, ale žádný zákon nezakazuje uvádět ve vyúčtování zbytečná čísla navíc.

Pokud ve vyúčtování chybí údaj „celkové výše přijatých měsíčních záloh za služby“ vyčíslená pouze ze záloh přijatých poskytovatelem služeb na vyúčtované zúčtovací období, pak vyúčtování je vadné (neřádné). Podejte námitku. Nebude-li opravné vyúčtování řádné, vznikne Vám nárok na zákonnou pokutu (50 Kč denně, není- li určeno jinak).


Dejte si však pozor abyste bezpečně prokázal na jaký účel a na jaký měsíc jste kterou zálohu hradil. Pokud jste hradil bez toho abyste příjemci sdělil na jaký konkrétní účel je Vaše platba určena, pak si účel platby mohl příjemce určit sám (podle rámcových pravidel uvedených v zákoně). Například Vaši březnovou platbu mohlo SVJ nejspíše zaúčtovat jako opožděnou zálohu na únor, dubnovou platbu jako opožděnou zálohu na březen, a tak dále až po platbu v lednu 2021, která mohla být zaúčtována jako opožděná platba na prosinec 2020. A proto se tato lednová platba objevila ve Vašem vyúčtování služeb jako záloha roku 2020.

Pokud jste měl nějaký dluh z předchozích let, pak SVJ mohlo Vaše přijaté platby zaúčtovat přednostně na úhradu toho starého dluhu, nikoliv na zálohy na služby.

Skutečnost že jste některou zálohu uhradil v měsíci X (a myslel jste si že je určena na služby) ještě sama o sobě neznamená, že SVJ ji přiřadilo ve svém účetnictví jako zálohu na služby v měsíci X.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.