Vložil Tomáš Neugebauer, 2. Duben 2021 - 21:24

Musím přiznat, že jste mě závěrem svého příspěvku pobavil/a.

Vzhledem k tomu, že řešíme problematiku požární prevence, je nutné vycházet z pravidel stanovených zákonem o požární ochraně a jeho prováděcích předpisů. Je zcela jasné, že bytový dům provozujete k bydlení, příp. k pronájmu. Avšak zákon o požární ochraně stanovuje zcela jiné parametry pro hodnocení požárního nebezpečí.

SVJ, jako správce společných prostor, který je právnickou osobou, je povinen plnit povinnosti, které jsou právnickým osobám stanoveny zákonem o požární ochraně. Které to jsou, je stanoveno na základě požárního nebezpečí. Míra požárního nebezpečí se stanovuje podle v zákoně o požární ochraně určených kritérií.

U většiny bytových domů jsou provozovány SVJ pouze činnosti bez zvýšeného požárního nebezpečí. U některých však mohou být provozovány činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím (např. již zmíněné podzemní garáže) nebo dokonce s vysokým požárním nebezpečím (např. budovy o výšce vyšší než 45 m). V závislosti na těchto kategoriích jsou bytovým domům stanoveny zákonem o požární ochraně různé povinnosti, přestože že vždy je bytový dům provozován především k bydlení.

Shrnu-li, tak ve většině případů bytový dům nemusí mít žádnou požární směrnici. Avšak některé bytové domy, provozující činnosti se zvýšeným nebo vysokým požárním nebezpečím, ji musí mít.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.