Vložil Justitianus, 25. Březen 2021 - 5:05

Paní Katko, ptáte se co jsou ty „závazkové vztahy“.

Podle § 3 odst. 3 zákona č. 505/1990 Sb. o metrologii platí, že stanovená měřidla jsou měřidla, která Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví vyhláškou k povinnému ověřování s ohledem na jejich význam v závazkových vztazích, například při prodeji, nájmu nebo darování věci, při poskytování služeb nebo při určení výše náhrady škody, popřípadě jiné majetkové újmy.

Vodoměry pro studenou a teplou vodu jsou ve vyhlášce č. 345/2002 Sb. uvedeny jako stanovená měřidla. Povinnost používat stanovená měřidla s platným ověřením dopadá na SVJ, jestliže poskytuje služby „dodávka vody“ případně „dodávka centrálně připravované teplé vody“ a rozúčtování nákladů probíhá podle náměrů bytových vodoměrů. Uživatelem bytových vodoměrů je v tomto případě SVJ, bez ohledu na to kdo je jejich vlastníkem.

Podle § 11 odst. 1 zákona platí, že stanovených měřidel může být používáno pro daný účel jen po dobu platnosti provedeného ověření; novému ověření však tato měřidla již nepodléhají, pokud prokazatelně přestala být užívána k účelům, pro které byla vyhlášena jako stanovená. Z uvedeného plyne, že staré vodoměry (které necháte odmontovat a předáte proti podpisu jejich vlastníkům) nebudou od toho okamžiku podléhat ověření.

Podle § 23 odst. 1 zákona platí, že subjekt se dopustí přestupku tím, že použil stanovené měřidlo bez platného ověření k účelu, pro který byl předmětný druh měřidla vyhlášen jako stanovený; za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 1000000 Kč.

Členové výboru mají v první řadě povinnost jednat s péčí řádného hospodáře a zabránit hrozící škodě.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.