Vložil Justitianus, 24. Březen 2021 - 17:13

Paní Katko, Zdenek 22 se podivil pojmu „certifikovaný instalatér“. Certifikci podléhají přístroje, nikoliv lidé. Instalatér může být registrovaný, a v tom případě je oprávněn montovat stanovená měřidla (včetně vodoměrů používaných v závazkových vztazích).


Naprosto správně jste si odvodila, že SVJ jako poskytovatel služby „dodávka vody“ a „dodávka centrálně připravované teplé vody“ má povinnost používat pouze ověřené vodoměry – bez ohledu na to kdo je vlastníkem těch vodoměrů. SVJ má z tohoto důvodu také povinnost mít seznam všech vodoměrů s jejich seriovými čísly a datem platnosti ověření. Tento seznam je povinno na vyžádání předložit kontrolním orgánům.

(1) Správný je Váš závěr, že k plné kontrole nad vodoměry je nejlepší jestliže vlastníkem vodoměrů je SVJ – právnická osoba. Nemusí se pak s nikým o ničem dohadovat.

(2) Druhé – ještě přijatelné – řešení je jsou-li vodoměry společným technickým zařízením domu. I v tomto přpadě se o ně hromadně stará SVJ.

(3) Nejhorší (a z hlediska SVJ zcela nepřijatelný) je stav kdy vodoměry jsou ve vlastnictví jednotlivých vlastníků jednotek. V tom případě doporučuji při nejbližší výměně ty staré vodoměry předat jejich vlastníkům, ať si je vystaví v obýváku, nebo uloží do krabice k cennostem po dědečkovi. SVJ si pořídí a nechá namontovat vodoměry vlastní.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.