Vložil Larsen Nielsen, 16. Březen 2021 - 17:10

Naprosto souhlasím, zrovna u toho FTTH bývá i problematické, že často poskytovatel ani neumožňuje (standardně) vlastní hardware na příjem optiky u koncového odběratele, např. přes SFP modul zpravidla do profesionálního síťového hardware (třeba MikroTik, Cisco, apod.) nebo obyčejný media convertor, který funguje do bridge s běžnou RJ45 metalikou, kterou už pobere i běžný domácí router za pár stovek. Jinak u běžného GPON, co se používá u řešení FTTH bývá rychlostní limit Rx (download) 2488 Mbit/s a Tx (upload) 1244 Mbit/s oproti běžnému Gbit/s na Cat5e nebo lepší metalice, která se používá u FTTB do jednotlivých bytů.

U nás ve věžáku máme variantu FTTB, tudíž do sklepa jde 10 Gbit/s optické vlákno přes SFP modul do Cisco routeru a přes switche to už jde přes metaliku do jednotlivých bytů a jelikož už tady strukturovanou kabeláž máme (už se tu dělala kvůli kabelové TV a STA), tak to ve výsledku vypadá celkem dobře a v bytech jde naměřit čistý Gigabit.

Optika je zatím nejlepší způsob připojení k internetu, než ostatní technologie jako třeba již morálně zastaralé ADSL/VDSL, WiFi na střeše (tzv. WISP) či koaxiální kabel kabelové TV (protokol DOCSIS). Výhody jak u FTTB tak FTTH jsou především podstatně menší ping, větší přenosové pásmo, stabilita a často zejména lokální poskytovatelé nabízí za rozumné peníze i symetrické tarify, tudíž stejný download i upload.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.