Vložil Justitianus, 27. Leden 2021 - 10:12

Qwerty se v jedné věci naprosto mýlí.

Jestliže SVJ zaplatí pokutu, není pravda, že by mohlo tento náklad přenést na vlastníky jednotek. Nejde totiž vůbec o náklad na správu domu a pozemku. Je tedy vyloučeno předepsat „mimořádný příspěvek“!!! Totéž platí i pro platby penále (pokuta za porušení zákonem uložené povinnosti).

Jednalo by se o spáchání trestného činu vydírání, případně o trestný čin útisku.

SVJ by jedině mohlo vypsat „dobrovolnou sbírku“. Je pouze na každém vlastníkovi jednotky, zda bude ochoten svým darem uhradit za statutáry část škody, kterou způsobili porušením zákona nebo neřádným hospodařením.

SVJ má ovšemže právo vymáhat náhradu vzniklé škody na (bývalých) členech orgánů, kteří za škodu odpovídají a způsobili ji porušením své povinnosti. SVJ tedy má páky k tomu, aby dostalo své peníze zpět od škůdce/škůdců. Těmito škůdci zpravidla jsou členové výboru a členové kontrolní komise, pokud byla zřízena.


Qwerty má pravdu v tom, že členové SVJ odpovídají za závazky SVJ. Vymáhat úhrady alikvotních částek by ovšem mohl jedině věřitel SVJ, pokud se na dlužníkovi nedomohl plnění. Samotné SVJ nemůže takto na členech vymáhat nic!!! Ostatně o této záležitosti se zde vůbec nediskutuje. Ručitelský závazek za dluh jiné osoby nemá nic společného s bláznivými fantaziemi o „podílu v SVJ“.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.