Vložil Justitianus, 9. Leden 2021 - 6:39

Zemphiro, pokládáte naivní dotaz. Je zjevné, že netušíte co znamená „dodržovat zákon“.

  • Dodržovat zákon je možné i tak, že se od znění zákona odchýlíte a zařídíte se jinak.
  • Dodržovat zákon je možné i tak, že nastolíte situaci, kterou zákon neupravuje, a zařídíte se podle vlastní úvahy – bez ohledu na zákon.

Ten první případ je např. zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Ten výslovně nabízí možnost, aby se osoby ujednáním odchýlily od zákona. Je to uvedeno na samém počátku, v § 1 odst. 2. Takže dodržujete zákon tím, že se od něj odchýlíte.

Druhý případ je např. zákon č. 67/2013 Sb. o službách (s prováděcí vyhláškou č. 269/2015 Sb.). Ten upravuje rozúčtování služeb velmi podrobně, ale pouze pro některé speciální případy. V ostatních případech zákonná ustanovení nejsou závazná pro nikoho, dokonce nejsou vůbec použitelná. Takže je možno dodržet zákon tím, že se na něj vykašlete a zařídíte se jinak. K takovému chování poskytují zákon i vyhláška srozumitelný návod – jistě si ty pasáže umíte najít sama. Právě o tom už zde psali tito diskutující:

Justitianus

Jen hlupák si přečte jednu část jednoho zákona a pak si myslí, že to musí platit bez výjimky pro každého, pro všechny a ve všech myslitelných případech. Chování a jednání praeter legem znamená chování a jednání, které není zákonem výslovně upraveno, není tedy ani zakázáno. Nepochybně dodržujete zákon, a při tom si děláte co chcete Vy. Přečtěte si k tomu text pro začátečníky: https://cs.wikipedia.org/…raeter_legem

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.