Vložil Justitianus, 26. Prosinec 2020 - 19:28

Pane P_V, nemýlíte se. V domech kde nemají „dálkově odečitatelné“ přístroje nemusí provádět žádný zbytečný cirkus s měsíčními odečty. Jisto je, že bruselský rozkaz se českým zákonodárcům podařilo splnit po švejkovském způsobu: je to povinné, a zároveň to vlastně není povinné.

Problém je že stále netušíme co jsou to ty tajemné „přístroje umožňující dálkový odečet“. Zákonodárce to taky netuší, jinak by to nejspíše uvedl v navržené novele zákona č. 67/2013 Sb.. Možná se čeká, že to bude obsaženo v nějaké budoucí novele zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. A to se bavíme o bruselském nařízení, které mělo být poslušně a poníženě implementováno do české legislativy s účinností už před půl rokem…

V jiné diskusi jsem upozornil na skutečnost, že dálkově odečitatelné jsou všechny přístroje, které na displayi ukazují kromě náměrů i kontrolní číslo. Toto uměl už v roce 2003 indikátor Siemens WHE30Z. Uživatel nahlásil náměr dálkově (dopisem, telefonem, SMS zprávou, faxem, emailem, vyplněním webového formuláře, dálkovým křikem z okna) a k tomu kontrolní číslo. Výrobce indikátorů provozoval portál, kde odečítací firma si mohla podle kontrolního čísla a výrobního čísla indikátoru ověřit, zda náměr byl uživatelem bytu nahlášen správně.

Je toto považováno za „dálkový odečet“? To čeští občané ani zákonodárci dodnes netuší, a já taky ne.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.