Vložil Justitianus, 11. Listopad 2020 - 3:51

Vážená Stephanie,

rozumíte tomu jako koza petrželi. Snad neumíte číst? Každá právnická osoba má náklady na hlavní činnost, náklady na případné vedlejší činnosti, a náklady na vlastní správní činnost (vlastní správa, správa sebe sama).

Právnická osoba SVJ má zajisté náklady na hlavní činnost (správa domu a pozemku), náklady na vedlejší činnosti (např. poskytování služeb podle zákona č. 67/2013 Sb., zabezpečování pojištění domu). Nu, a pak samozřejmě má i náklady na vlastní správní činnost. Nerozumím čemu na tom nerozumíte.

Vlastní správa právnické osoby je v NOZ zmíněna i jinde, např. v části o nadaci (§ 338, § 344, §357, §358) a o ústavu (§ 403). Obsah tohoto pojmu nečiní výkladové obtíže: Jde o ty činnosti, kterými se SVJ „udržuje při životě“. Tedy vše, co by SVJ provádělo i kdyby neexistoval žádný dům s jednotkami. Při tom platí, že vlastní správu provádí každá právnická osoba, a to minimálně v tom rozsahu, aby vyhověla zákonným požadavkům:

  • Každá právnická osoba musí vést účetnictví, spravovat vlastní majetek, nejspíše platí odměny svým statutárům, je povinna dbát na aktuálnost údajů v rejstříku, podávat daňová tvrzení, případně odvádět daně. Nejspíše má i náklady na vedení bankovního účtu. S těmito činnostmi jsou spojené náklady na vlastní správu.

"Obecně lze dodat, že správa vlastního majetku není podnikáním a nemůže proto být ani předmětem podnikání obchodní společnosti. Jde o činnost, jež je vlastní každé obchodní společnosti, neboť je nezbytná k jejímu řádnému fungování. Ke správě vlastního majetku není třeba žádného úředního povolení. 

Citace z usnesení Nejvyššího soudu 29 Cdo 152/2007 ze dne 21.05.2008

Další povinná četba pro Vás, alespoň pro základní orientaci:
http://www.portalsvj.cz/…avni-cinnost#…
http://www.portalsvj.cz/…avni-cinnost#…
http://www.portalsvj.cz/…avni-cinnost#…

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.